latinica  ћирилица
01/10/2020 |  20:34 | Autor: SRNA

Postavljene mjerne stanice za praćenje prirodne radioaktvnosti

Mjerne stanice za praćenje prirodne radioaktivnosti, koje će služiti za utvrđivanje nultog stanja prirodne radioaktivnosti okoline, postavljene su u septembru na lokaciji Čerkezovac u opštini Dvor, gdje Hrvatska namjerava da gradi centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada, objavljeno je danas na veb-stranici Fonda za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane "Krško".
Trgovska gora - Foto: RTRS
Trgovska goraFoto: RTRS

Kako je navedeno, postavljeni su totalizator, stanica za uzorkovanje vazduha i sistem za mjerenje ambijentalne brzine doze.

Iz Fonda objašnjavaju da totalizator služi za kontinuirano prikupljanje oborina na lokaciji, te da će se prikupljeni uzorci oborinskih voda preuzimati svakih mjesec dana i analizirati u ovlaštenoj laboratoriji.

Osim toga, biće određivan ukupan sadržaj suve tvari, ukupna gama i beta aktivnost, te sadržaj stroncijuma i tricijuma.

Predviđeno vrijeme praćenja radioaktivnosti u oborinskim vodama za definisanje nultog stanja je godina dana od postavljanja.

Sistem će biti uključen i u redovni monitoring nakon uspostavljanja Centra.

Za potrebe određivanja ukupne gama aktivnosti /koncentracija aktivnosti gama emitera/ u vazduhu postavljena je stanica za uzorkovanje vazduha koja omogućava neprekidan protok potrebnog volumena vazduha i prikupljanje uzoraka čestica i aerosola iz vazduha na filterima koji se redovno mijenjaju i na njima provode laboratorijske analize određivanja vrste i aktivnosti radionuklida u vazduhu.

Stanica za mjerenje postojeće doze radioaktivnosti u okolini /ambijentalna brzina doze/ sadrži gama detektor s postoljem, univerzalni zapisivač podataka i ostalu potrebnu opremu.

Stanica omogućava prikupljanje, analizu i pohranjivanje rezultata kontinuiranog mjerenja ambijentalne brzine doze na lokaciji Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u osnivanju, a biće uključena u postojeću SPUNN mrežu, odnosno u sistem pripravnosti Hrvatske u slučaju povišenog nivoa radioaktivnosti u okolini, a osigurava ulazne podatke za procjenu doza za stanovništvo.

Kako je navedeno, svrha utvrđivanja nultog stanja prirodne radioaktivnosti okoline je cjelovit i nezavisan pregled stanja radioaktivnosti na samoj lokaciji Čerkezovac i njenoj okolini, ali i na cijelom području opštine Dvor.

Mjerenja se obavljaju propisanim metodama putem akreditovanih laboratorija i stručnog osoblja, a rezultati treba da budu uporedivi sa graničnim vrijednostima i literaturnim podacima sa drugih lokacija.

Na osnovu rezultata definisanja postojećeg stanja može se preciznije definisati potreba budućeg redovnog monitoringa, odnosno praćenja stanja okoline objekta.

U idućih godinu dana stručnjaci Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada, Instituta "Ruđer Bošković" i Agronomskog fakulteta Univerziteta u Zagrebu uzimaće uzorke i mjeriti radioaktivnost.

Predviđeno je uzorkovanje površinskih voda u okruženju lokacije Čerkezovac, riba iz površinskih, izvorskih, bunarskih i vodovodnih voda, zemljišta na cijelom području opštine Dvor, hrane sa poljoprivrednih gazdinstava, meda i drugih pčelinjih proizvoda, šumskih plodova, gljiva i divljači, te vazduha, oborina i podzemnih voda, najavljeno je ranije iz Fonda.

Na 20 lokacija u opštini Dvor i na dijelu puta kojim će se transportovati radioaktivni otpad do skladišta mjeriće se postojeća doza radioaktivnosti u okolini.

Mjerenje radioaktivnosti je dio aktivnosti koje Fond provodi za potrebe pribavljanja dozvola za izgradnju Centra za radioaktivni otpad.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane Krško, kao i postojeći institucionalni otpad odlaže u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH, čime bi bilo ugroženo 250.000 stanovnika u 13 opština u slivu rijeke Une.