latinica  ћирилица
01/10/2020 |  20:59 ⇒ 20:59 | Autor: SRNA

Varhelji predstavio nacrt Ekonomsko-investicionog plana za zapadni Balkan

Komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Oliver Varhelji predstavio je danas nacrt Ekonomsko-investicionog plana za zapadni Balkan na video-konferenciji na kojoj su učestvovali ministri spoljnih poslova i evropskih integracija iz regiona, među kojima i ministar za evropske integracije Srbije Јadranka Јoksimović.
Oliver Varhelji (foto: European Union) -
Oliver Varhelji (foto: European Union)

Varhelji je predstavljajući nacrt Ekonomsko-investicionog plana za zapadni Balkan, koji bi trebao da bude usvojen sljedeće sedmice u Evropskoj komisiji, a odmah zatim i zajedno sa Izvještajem o napretku predstavljen tokom njegove posjete regionu i Beogradu, ponovo ukazao na značaj koji EU pridaje regionu.

On je naglasio da je plan pripremljen s namjerom da osigura održiv i stabilan razvoj regiona u uslovima snažnog uticaja pandemije kovida 19 na njegov ekonomski i društveni razvoj, saopšteno je iz Ministarstva za evropske integracije Srbije.

Ovaj plan je, u okviru nove metodologije pregovora, najavljen kao sveobuhvatan podsticajni paket za kredibilniji proces proširenja i pristupanja EU država kandidata i trebalo je da bude objavljen na Samitu lidera EU i zapadnog Balkana, 6. maja, ali je zbog okolnosti usaglašavanja višegodišnjeg finansijskog okvira EU odgođen za jesen.

Ekonomsko-investicioni plan predviđa ulaganja EU u prioritetne oblasti i projekte koji treba da doprinesu daljem povezivanju u regionu kao i poboljšanju veza sa EU, čime će se produbiti ekonomska saradnja, i dostupnost tržišta EU, podstaći unapređenje poslovne klime i sprečiti odliv mladih iz regiona.

- Plan je važan i vrlo konkretan dokaz da zapadni Balkan predstavlja područje od strateškog značaja za EU. Opredeljujući značajna sredstva iz budžeta, EU će pomoći izgradnju ključne regionalne inFrastrukture i razvoj privatnog sektora čime će biti podržana intenzivnija ekonomska saradnja i snažnije integrisanje regiona u evropske i globalne privredne tokove i procese - rekla je Јoksimović.

Planom je predviđena podrška realizaciji projekata koji treba da doprinesu razvoju saobraćajne, energetske, digitalne inFrastrukture kojom će se podstaći snažnije povezivanje unutar regiona i šire sa EU.

Osim toga, predviđena su i značajna ulaganja u mala i srednja preduzeća, unapređenje poslovnog ambijenta i tržišne ekonomije čime se stvaraju pretpostavke za intenzivniji rast i razvoj privatnog sektora i njegovu konkurentnost.

Predviđena je i podrška oblastima koje doprinose društvenom razvoju poput obrazovanja, zapošljavanja i zdravlja sa posebnim fokusom na potrebe mladih.

Plan, takođe predviđa značajna ulaganja u razvoj infrastrukture u oblasti životne sredine poput sistema za vodosnabdijevanje, prečišćavanje otpadnih voda, upravljanje čvrstim otpadom, smanjenje emisije štetnih gasova u skladu sa ciljevima Zelene agende EU čime će se osigurati kvalitetnije životno okruženje građana Srbije i regiona.

Realizacija plana finansiraće se kombinacijom bespovratnih sredstava EU i povoljnim zajmovima međunarodnih finansijskih institucija među kojima su EIB i EBRD.