latinica  ћирилица
01/10/2020 |  22:20 | Autor: SRNA

Mihajlović: Postignuti značajni rezultati posljednjih godina

Potpredsjednik Vlade Srbije i predsjednik Koordinacionog tijela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da je Srbija u prethodnih nekoliko godina postigla značajne rezultate u rodnoj ravnopravnosti.
Zorana Mihajlović - Foto: RTRS
Zorana MihajlovićFoto: RTRS

Mihajlovićeva je rekla da je u Srbiji unaprijeđen zakonodavni okvir i da se radi na jačanju mehanizama za rodnu ravnopravnost na svim nivoima, saopšteno je iz kabineta potpredsjednika Vlade Srbije.

Ona je istakla da je Srbija jedna od rijetkih zemalja koja je uvela rodno odgovorno budžetiranje i da je po tome prepoznata u svijetu kao primjer dobre prakse.

- Prva smo zemlja van EU koja je uvela Indeks rodne ravnopravnosti, koji nam pomaže u daljem kreiranju javnih politika. Napredak od 3,4 poena između dva izvještaja govori da smo na dobrom putu jer imamo političku volju da položaj žena poboljšamo - rekla je Mihajlovićeva na predstavljanju rezultata Srbije i Koordinacionog tijela na ovogodišnjem sastanku o rodnoj ravnopravnosti u okviru 75. Generalne skupštine UN u Njujorku.

Mihajlovićeva je navela da se i Srbija, kao i ostale zemlje svijeta, suočava sa nasiljem nad ženama i djevojčicama, kao i da je u posljednjih 10 godina više od 300 žena izgubilo život u partnerskom i porodičnom nasilju.

- Sve dok ijedna žena trpi nasilje, nismo postigli konačni cilj, a to je nulta tolerancija na nasilje - istakla je Mihajlovićeva.

Ona je najavila da će se Koordinaciono tijelo u narednom periodu posvetiti promociji kulture nenasilja, borbi protiv rodnih stereotipa i striktnoj primjeni rodnih principa u svim javnim politikama.

- U tom procesu, kao i do sada, UN ostaju naš snažan partner - zaključila je Mihajlovićeva.

Onlajn sastanak u Njujorku održava se povodom 25 godina od Četvrte svjetske konferencije o ženama.