latinica  ћирилица
01/10/2020 |  22:37 | Autor: SRNA

Gucati prvi put pred sudijom, odbrana nudi 1.000 evra jemstva

Odbrana predsjednika Udruženja veterana terorističke OVK Hisnija Gucatija, koji se danas prvi put pojavio pred sudijom Specijalnog suda u Hagu za Kosovo povodom sumnji da je zastrašivao svjedoke u predstojećim postupcima pred tim sudom, predložila je da bude pušten uz jemstvo od 1.000 evra, čemu se Tužilaštvo usprotivilo, navodeći da su se pojavili "novi činjenični elementi u vezi sa njegovim pritvorom".
Specijalni sud u Hagu za zločine OVK (Foto: Gazeta Alo) -
Specijalni sud u Hagu za zločine OVK (Foto: Gazeta Alo)

Gucati je u sud doveden iz pritvorske jedinice u Hagu u koju je smješten nakon izručenja sa Kosova 25. septembra.

On je izjavio pred sudijom za prethodni postupak da policija nije morala da ga hapsi, jer bi se sam javio na poziv, dok je njegov advokat predložio sudu da ga u toku istrage pusti na privremenu slobodu uz jemstvo.

Gucatijev branilac predložio je jemstvo od 1.000 evra, uz oduzimanje pasoša i nalog da se svako veče javlja lokalnoj policiji u Skenderu, mjestu gdje živi, prenosi RTS.

U prilog svom prijedlogu advokat je naveo da je Gucati otac sedmoro djece dobi od 23 do 34 godine i da ima osmoro unučadi.

- Ima dijabetes, astmu, visok krvni pritisak i dosta se otežano kreće. Već 13 godina radi kao sekretar škole u Skenderu, gdje mu živi i porodica - rekao je advokat.

Tužilaštvo se usprotivilo prijedlogu i ukazalo da je neophodno da Gucati bude u pritvoru, jer nema novih okolnosti koje bi dovele u sumnju nalog za hapšenje, naprotiv, kažu, pojavili su se "novi činjenični elementi u vezi sa njegovim pritvorom".

Gucati, koji je osumnjičen za zastrašivanje potencijalnih svjedoka u predstojećim postupcima pred tim sudom, proteklih dana je podnio četiri zahtjeva kojima osporava razne aspekte hapšenja na Kosovu 25. septembra i prebacivanje istog dana u pritvorsku jedinicu u Hagu.

Sudija je tim povodom dao nalog tužilaštvu da do sutra podnese konsolidovani odgovor na ove zahtjeve, nakon čega će donijeti odluku o njima.

Gucati je osumnjičen za zastrašivanje svjedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka.

Mediji su prenijeli ranije da je Gucati uhapšen zbog objavljivanja dokumenata za koje se sumnja da su procurili iz Specijalnog suda za procesuiranje zločina pripadnika terorističke OVK.

Prema nezvaničnim podacima, na optuženičkoj klupi u Specijalnom sudu za Kosovo u Hagu, pred kojim će se suditi albanskim vođama za zločine počinjene nad Srbima i nealbancima i političkim neistomišljenicima u periodu od početka 1998. godine do kraja 2000. godine, naći će se između 200 i 250 bivših pripadnika terorističke OVK.