latinica  ћирилица
10/10/2020 |  19:13 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Mnogo posla za poljoprivrednike - neke kulture rekordno rodile (VIDEO)

Ovih je dana mnogo posla za poljoprivrednike! Privodi se kraju berba kukuruza, povrtari ubiru plodove. Računica još nije gotova. Neke kulture su rekordno rodile. Neke, ispod očekivanog.
Poljoprivredno gazdinstvo - Foto: RTRS
Poljoprivredno gazdinstvoFoto: RTRS

U vrijeme sezonskih radova, svi mještani Crnjelova su na oranicama i u plastenicima, od najstarijeg do najmlađeg. Nakon berbe lubenice i dunje, braći Mihajlović predstoji obiman posao u kupusištu.

- Imali smo određene količine lubenice, dinje, imamo krompir. Njemu je trenutno mala cijena. Sada imamo velike količine kupusa. I njemu je poniska cijena, ali vidjećemo šta će biti. isto lijepe površin. Imamo dosta trvrdoga kupusa za lagerovanje - priča Rado Mihajlović.

Cijela porodica je na njivi, kako bi ispunili obaveze prema kupcima. Ne razmišlja se kada je počeo radni dan, ni kada će završiti.

- Svaki dan se radi kad je sezona. Trenutno se siječe kupus. Mi smo navikli da radimo, nama nije teško - kaže Slavica Mihajlović.

21-godišnji Mario Lazarević iz Dragaljevca uključen je u sve poslove. Njegova porodica obrađuje 350 dunuma, a uzgajaju i bikove.

- Bavimo se i proizvodnjom plastenika, povrća, imamo tri duluma pod plastenicima. Došla je sezona branja kukuruza. Počeli smo branje i prinos je dobar, biće rekordan.Trenutrno imamo 50 bikova i u namjeravamo da proširujemo kapacitete - ističe Mario.

Milenko Urošević uzgaja romanovske ovce. Nakon što mu je sin informatičar postavio video nadzor, Milenko preko mobilnog telefona prati sve što se dešava u stajama.

- Ove godine imam blizu 100 jagnjadi ojagnjeno od malog broja ovaca. Očekujem do Nove godine da se još toliko ojagnji. To je 200 jagnjadi, ato nije ni mala količina ni mala para - zadovoljan je Milenko.

Sa semberskih njiva ovih dana samo se čuje zvuk kombajna i traktora.

Ima i smijeha, jer u dobrom raspoloženju i najteži posao brže se završi.