latinica  ћирилица
14/10/2020 |  17:01 ⇒ 17:04 | Autor: SRNA

Otvorena završna izložba radova studenata (FOTO)

Na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci danas je otvorena tradicionalna završna izložba radova studenata ove akademije, na kojoj su predstavljeni radovi više od 140 studenata.
19. Godišnja izložba (foto: facebook.com/aubl.org) -
19. Godišnja izložba (foto: facebook.com/aubl.org)

Izložbu je otvorila dekan Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci Sanda Dodik, koja je pohvalila rad profesora i studenata, te izrazila zadovoljstvo što su stvoreni uslovi da se ona i održi, saopšteno je iz Akademije.

- Akademija umjetnosti na kraju svake akademske godine u junu predstavlja radove studenata. Nažalost, ove godine, zbog trenutne epidemiološke situacije, nismo bili u mogućnosti da realizujemo izložbu u predviđenom periodu, pa smo je organizovali na početku nove akademske godine - rekla je Dodikova.

Ona je istakla da je izložba prilika da se široj javnosti predstave radovi studenata, te da se pokaže da se i u ovim kritičnim okolnostima uspio realizovati rad na svim studijskim programima.

- Čestitam svim kolegama i studentima za uspješno organizovanu izložbu i želim vam sreću u daljem radu, a naše sugrađane pozivam da pogledaju izložbu - rekla je Dodikova.

Koordinator 19. godišnje izložbe Borjana Mrđa čestitala je studentima koji su nagrađeni od institucija iz oblasti kulture i Akademije umjetnosti.

- Ovim dokazujemo da potpuno utičemo na kulturni život grada Banjaluke, ali i cijele regije, što jeste cilj Akademije, da ne bude samo institucija koja školuje studente, već i buduće umjetnike koji uveliko mijenjaju svoje okruženje i svoj kulturni prostor - istakla je Mrđa.

Iz Akademije umjetnosti su naveli da je 19. godišnja izložba dobar način da ova visokoškolska ustanova pokaže talenat i kreativnost nove generacije mladih umjetnika, kojima će uručene nagrade biti podsticaj za dalji rad i napredak.

Na izložbi su predstavljeni radovi više 140 studenata sa studijskog programa Likovnih umjetnosti, odnosno smjerova Slikarstvo, Grafika, Intermedijalna umjetnost, Grafički dizajn i Fotografija.

Nagrade studentima su, osim Akademije, dodijelile i institucije kulture - Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Kulturni centar Banski dvor, Galerija "Sreten Stojanović" iz Prijedora, Muzej "Kozara" iz Prijedora, Galerija UDAS, te Kulturni obrazovni centar Laktaši, Art-klub "Prostor", kao i Zavičajni muzej Gradiška.

Izložba je otvorena do 31. novembra 2020. godine.