latinica  ћирилица
15/10/2020 |  09:53 ⇒ 09:56 | Autor: klix.ba

Djeca ne moraju da nose maske na otvorenom, odluka prepuštena roditeljima

Nakon odluke Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo da je nošenje maski obavezno i na otvorenom, iz Zavoda za javno zdravstvo pojasnili su da se ta naredba ne odnosi na djecu, te da roditelji odlučuju da li će njihovo dijete nositi masku ili ne.

Epidemiolog Anisa Bajramović navela je da su takve mjere donesene kada je počela nastava u Kantonu Sarajevo i da su djeca od prvog do četvrtog razreda morala obavezno da nose masku do dolaska u školu i u školskom dvorištu, ali ne i na nastavi.

- Za sve ostale učenike se podrazumijeva da moraju nositi masku i na nastavi, dok oni od prvog do četvrtog razreda osnovne škole ne moraju, osim ako su na odmoru ili odlaze u toalet - rekla je Bajramovićeva.

Ona je pojasnila da je odluka sada prepuštena roditeljima - ukoliko ne žele da dijete nosi masku neće biti sankcionisani zbog tog.

- Studije su dokazale da se djeca do 11. godine ne zaražavaju jedna od drugih, već zaražavaju odrasle, tako da će odgovorni roditelji uvijek voditi računa o svojoj djeci. Dakle, nije obavezno da djeca nose maske, pogotovo mlađa djeca koja idu u vrtiće. Takođe, nismo se referisali ni na to od koje godine su djeca obavezna da nose maske jer se vodimo time da djeca djeci ne prenose virus - naglasila je Bajramovićeva.