latinica  ћирилица
15/10/2020 |  12:12 ⇒ 12:12 | Autor: TANЈUG

Hrvatska uvodi "semafor epidemije"

Nacionalni štab i struka u Hrvatskoj će u najkraćem roku odrediti tzv. semafor epidemije i donijeti jasne brojčane kriterijume za četiri nivoa ozbiljnosti epidemije (zelenu, žutu, narančastu i crvenu), kao i spisak mjera koje će slijediti kad se ti nivoi budu dostizali, piše zagrebački Јutarnji list.

Trajanje samoizolacije za kontakte zaraženih osoba izjednačiće se sa trajanjem izolacije za zaražene osobe, odnosno biće skraćene sa 14 na 10 dana, a i dalje se, prema pisanju lista, lome koplja između politike i struke oko toga treba li za kontaktima zaraženih da tragaju epidemiolozi, kojih je inače nedovoljno.

To je, podsjeća se, dio odluka donesenih juče nakon što je broj zaraženih u Hrvatskoj dostigao neočekivanih 748 novih slučajeva.

Najnoviji podaci su da u Hrvatskoj u posljednja 24 sata ima 793 novozaraženih i 10 preminulih.

Direktor Hrvaatskog instituta za javno zdravlje Krunoslav Capak izjavio je da je moguće da je došlo do eksponencijalnog rasta.

Eksponencijalni rast, kojeg se svi pribojavaju, znači da se udvostručio broj zaraženih u odnosu na dan ranije, što se i događa posljednja tri dana u Hrvatskoj: u ponedjeljak je potvrđen 181 oboljeli, u utorak njih 372, a juče 748.

Danas je taj broj 793.