latinica  ћирилица
15/10/2020 |  12:32 ⇒ 12:35 | Autor: SRNA

Promovisana knjiga Ranka Preradovića "Moji sagovornici"

U Banjaluci je promovisana knjiga "Moji sagovornici", u kojoj je zastupljeno 60 razgovora sa domaćim i stranim piscima, a autor Ranko Preradović kaže da su mu najdraži razgovori u životu bili sa Desankom Maksimović.
Promovisana knjiga Ranka Preradovića "Moji sagovornici" - Foto: SRNA
Promovisana knjiga Ranka Preradovića "Moji sagovornici"Foto: SRNA

- Moja supruga Stevka i ja bili smo prijatelji sa Desankom. Ona je toliko daleko išla u razgovoru da su meni, tada kao jako mladom čovjeku, ona i njen suprug dali intervju o tome kako su se njih dvoje zavoljeli. To je u to doba bio intervju-čudo -rekao je Preradović.

Ranko Preradović, iza kojeg je više od 20 knjiga poezije i više od pola vijeka trajanja na ovdašnjoj i inostranoj književnoj sceni, a čije su pjesme prevođene, nagrađivane i zastupljene u antologijama, pisao je za vodeće jugoslovenske listove i zbog toga je odlučio da objavi isječke iz razgovora sa značajnim sagovornicima iz bogate novinarske karijere.

- U knjizi je zastupljeno 60 razgovora, 50 sa domaćim piscima i 10 sa inostranim. Najstariji intervju koji sam tu plasirao je iz 1966. godine, a najmlađi iz 2017. U tom periodu obavio sam oko 600 razgovora sa umjetnicima, najčešće piscima, i tako je nastala ova knjiga - naveo je Preradović.

U knjizi su razgovori i sa 18 autora iz Banjaluke, saopšteno je iz Udruženja za promociju i popularizaciju književnosti "Imperativ", koje je organizovalo promociju u saradnji sa Kulturnim centrom Banski dvor.

Novinar i pjesnik Milan Rakulj, koji je napisao predgovor za ovu knjigu, naveo je da je Preradović pisao za vodeće srpske i jugoslovenske listove, tako da je on bio čovjek iznutra koji je mogao da osjeti šta može da pita sagovornike.

Promocija je održana uz primjenu svih popisanih mjera i preporuka nadležnih radi sprečavanja širenje virusa korona.