latinica  ћирилица
15/10/2020 |  20:46 ⇒ 20:52 | Autor: SRNA

Lajčak: Sve što je dogovoreno u Briselu mora da se ispuni

Specijalnim predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je večeras poslije sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da sve što je dogovoreno u Briselu mora da se ispuni.

Lajčak je ukazao da je sve u vezi sa Zajednicom srpskih opština /ZSO/ već dogovoreno i potpisano i da treba da se ostvari, a da je sljedeći korak da se pregovara o statusu te zajednice.

- EU vodi ili ispunjava ulogu fasilitatora na osnovu Rezolucije Generalne skupštine UN i naš cilj je normalizacija odnosa, treba da se dogovore dvije strane - rekao je Lajčak na zajedničkoj konferenciji sa Vučićem.

Istakao je da je normalizacija u interesu svakog građanina i ukazao da je EU tu da pomogne i da ne može da želi normalizaciju više od Beograda i Prištine.

- Јedan cilj je normalizacija, a drugi je evropska perspektiva, da se Srbija približi članstvu EU. Zadnja četiri meseca napravili smo dobar pomak, dogovorili smo se o nekim pitanjima, zatim su tu finansijska potrtaživanja i ZSO - rekao je Lajčak.

Naveo je da je ključno pitanje ili princip ovog procesa da ne treba na kraju da postoji nijedno otvoreno ili neriješeno pitanje.

- Bavimo se pitanjima koja nisu bila do sada u pregovorima i onima koja su bila, ali nisu ispunjena. To su teška pitanja koja izazivaju emocije i ključ je da sve što bude dogovoreno mora da se ispuni - poručio je Lajčak.

On je ocijenio da je dogovoreni nastavak dijaloga u interesu građana Srbije i Kosova i Metohije, kao i cijelog regiona.

Odgovarajući na pitanje o roku za postizanje obavezujućeg sporazuma Beograda i Prištine, Lajčak je podsjetio da je EU uvijek protiv postavljanja rokova kako se ne bi postao njihov rob.

- Mi smo tu da pomognemo da proces ide toliko brzo koliko su strane spremne da idu. Ne treba da odugovlačimo, a nema logike da ga vještački ubrzavamo. Taj proces je vezan za evropsku perspektivu. Srbija je u situaciji da ima otvoreno 18 poglavlja, u visokoj fazi je EU integracija i ubjeđen sam da će uspeh dijalog značiti puno u fazi integracija - rekao je Lajčak.