latinica  ћирилица
16/10/2020 |  08:23 ⇒ 09:26 | Autor: TANЈUG

Zasjeda Krizni štab: Čeka se uvođenje novih mjera

Krizni štab Vlade Srbije danas će održati sjednicu zbog povećanog broja novozaraženih virusom korona, kojih je dva dana za redom više od 200.
Beograd, Srbija - Foto: RTRS
Beograd, SrbijaFoto: RTRS

Mediji spekulišu da će se na toj sjednici razmatrati uvođenje i novih mjera.

Јuče su registrovana 203 nova slučaja, među 6.504 testirane osobe, dok je dan prije taj broj bio još i veći - 245 novooboljelih, od kojih je 80 bilo hospitalizovano.

Da se povećava broj zaraženih i pacijenata na bolničkom liječenju potvrdio je za Tanjug državni sekretar ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek, koji je naveo da je trenutno u bolnicama na liječenju 359 pacijenata koji boluju od kovid 19, a samo prije nedjelju dana bilo je 270.

Podsjetio je da je u Srbiji 12. oktobra bilo 67 novozaraženih, a u utorak je bila zabrinjavajuća cifra od 245 zaraženih.

U posljednjih nedjelju dana prijavljeno je 1.058 novozaraženih pacijenata, pa Đerlek ukazuje da je krajnje vrijeme da se građani "uozbilje i pridržavaju epidemioloških mjera".

Imunolog Srđa Јanković rekao je juče da će nošenje zaštitnih maski uskoro biti obaveza i na otvorenom prostoru kada dolazi do kontakata.

Neke od dodatnih mjera, sudeći po izjavama članova Kriznog štaba, mogle bi da budu i smanjenje okupljanja sa 30 na maksimalno pet osoba ili na potpunu zabranu okupljanja, zatvaranje bioskopa i pozorišta i rigoroznije mjere za ulazak u Srbiju.