latinica  ћирилица
16/10/2020 |  11:52 ⇒ 16:09 | Autor: SRNA

Mehmedagić dao iskaz pred tužiocem

Direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije Osman Mehmedagić je nakon jednočasovnog ispitivanja završio davanje iskaza u Tužilaštvu BiH.
Osman Mehmedagić - Foto: klix.ba
Osman MehmedagićFoto: klix.ba

Nakon saslušanja, Mehmedagić nije želio davati izjave o tome šta se događalo na saslušanju.

Ispitivanje je počelo u 10.00 časova i saslušavan je u okviru predmeta u kojima se vodi istraga protiv njega i njegovih saradnika.

Mehmedagić je u Tužilaštvo ispitan u vezi s validnošću fakultetske diplome, a u okviru druge istrage u vezi sa saznanjima za nedavno izuzimanje snimka s video-nadzora iz poslovnice BH pošte u Sarajevu.

Osim direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije, saslušan je još jedan zaposleni iz ove agencije.

Univerzitet za poslovne studije Banjaluka poništio je polovinom novembra prošle godine diplomu Mehmedagiću nakon što je Republička prosvjetna inspekcija utvrdila da je stečena nezakonito.

Na zahtjev Zajedničke komisije PS BiH za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije da Mehmedagić dostavi diplomu, on je dostavio dvije, ali je na njih stavljena oznaka tajnosti koju može da skine jedino Tužilaštvo BiH.

Mehmedagić je 1. jula dostavio diplomu Više upravne škole koju je završio prije rata, te diplomu Američkog univerziteta iz Sarajeva koji je završio u periodu kada je bio na čelu OBA.