latinica  ћирилица
16/10/2020 |  12:31 ⇒ 12:32 | Autor: SRNA

Kuzmanović: Vaskrsija Јanjić - jedan od najuglednijih sinova srpskog roda

Komemorativna sjednica, povodom smrti potpredsjednika Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Vaskrsija Јanjića, održana je danas u prostorijama ANURS-a.
Komemoracija - Foto: RTRS
KomemoracijaFoto: RTRS

Predsjednik ANURS-a Rajko Kuzmanović je u obraćanju prisutnima na komemorativnom skupu istakao da je Јanjić sav svoj život posvetio nauci, da je objavio 542 bibliografske jedinice različitih vrsta, od kojih je i značajan broj preveden i na strane jezike.

Kuzmanović je naglasio da je Јanjić bio potpredsjednik ANURS-a od 2008. godine i da je učestvovao u 39 različitih projekata, kao i na više od 150 naučnih skupova, od kojih više od 30 koji su bili međunarodnog karaktera.

- Ovaj veliki čovjek i naučnik preselio se iz ovog nesavršenog svijeta u svijet vječnosti. Otišao je jedan od najuglednijih sinova srpskog naroda, priznati naučnik i univerzitetski profesor - naglasio je Kuzmanović.

Komemorativni skup je, zbog pandemije virusa korona, bio ograničen brojem prisutnih, a uz porodicu i saradnike, prisustvovao je i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Čubrilović je rekao da je ANURS ostao bez jednog od svojih najprepoznatljivijih članova, ali da će sjećanje na Јanjića dugo trajati - dok god žive njegova djela i rezultati njegovog rada.

- U ovim trenucima opraštamo se od čovjeka koji je ostavio dubok trag ne samo u nauci gdje je dao svoj poseban doprinos. Bio je jedna ljudska gomada - rekao je Čubrilović nakon skupa.

Akademik Vaskrsija Јanjić biće sahranjen u 13.00 časova u Aleji zaslužnih građana na banjalučkom Gradskom groblju u Vrbanji.

Јanjić je preminuo u utorak, 13. oktobra, u 77. godini.