latinica  ћирилица
16/10/2020 |  16:53 ⇒ 16:55 | Autor: SRNA

Savčić: Zahtijevamo posebnu sjednicu Parlamenta Srpske

Predsjedništvo Boračke organizacije Republike Srpske zahtijeva da se na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske raspravlja o položaju boračke populacije u Srpskoj, izjavio je Srni predsjednik BORS-a Milomir Savčić.
Milomir Savčić - Foto: nezavisne novine
Milomir SavčićFoto: nezavisne novine

Nakon sastanka u Banjaluci sa predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljkom Čubrilovićem, Savčić je rekao da će BORS prvo inicirati da se održi sjednica Odbora Narodne skupštine Srpske za boračko-invalidsku zaštitu.

- Zaključci Odbora biće upućeni Vladi Republike Srpske, Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske da daju mišljenje, a zatim bi u periodu od mjesec do dva bila održana posebna sjednica Parlamenta Republike Srpske - pojasnio je Savčić.

On je rekao da je BORS spreman da pripremi materijale koji bi bili predmet rasprave i da odredi uvodničara na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

Savčić je istakao da će BORS uz saglasnost resornog Ministarstva i Vlade Republike Srpske tražiti da se na posebnoj sjednici Parlamenta Srpske razmatraju izmjene i dopune Zakona o pravima boraca, ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca ili donošenje novog zakona.

- Nije bitan broj prava koja su obuhvaćena ovim zakonom, već kvalitet prava, odnosno da ona prava koja su predviđena ili koja budu predviđena zakonom da se realizuju, a ne da bude pravo na papiru, a u praksi ga nema - dodao je Savčić.

Savčić je rekao da bi se lično opredijelio za manji broj prava, ali da se ona u praksi apsolutno ne dovode u pitanje, već da se sprovode.

- Predložio sam predsjedniku Parlamenta Republike Srpske, a pokrenuću i inicijativu da najmanje jednom godišnje na dnevnom redu Narodne skupštine Republike Srpske bude rasprava o pitanju položaja boraca bez obzira da li će to biti izvještaj o stanju boračke populacije u Republici Srpskoj ili neki drugi termin - zaključio je Savčić.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović razgovarao je danas u Banjaluci sa predsjednikom BORS-a Milomirom Savčićem i predsjednikom Veterana odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske Ristom Јeftićem o položaju i statusu pripadnika boračke populacije.