latinica  ћирилица
16/10/2020 |  19:08 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

Mehmedagić saslušan zbog fakultetske diplome i izuzimanja video snimaka (VIDEO)

Direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osman Mehmedagić, dao je jutros iskaz u Tužilaštvu BiH odakle su potvrdili da se protiv Mehmedagića provodi istraga u dva predmeta. Od ranije je poznato da se istražuje validnost njegove fakultetske diplome te njegova saznanja o izuzimanju snimka sa video nadzora iz poslovnice bh pošte u Sarajevu. Po izlasku iz Tužilaštva, Mehmedagić je izbjegao novinare.
Osman  Mehmedagić saslušanje - Foto: RTRS
Osman Mehmedagić saslušanjeFoto: RTRS

Neprikosnoveni gospodar obavještajne zajednice, sada već osumnjičeni u dva krivična predmeta, u komleks pravosudnih institucija BiH ušao je sa advokatom Nerminom Mulalićem. Sat vremena odgovarao je na pitanja tužioca Olega Čavke. Na koja i u vezi čega, pred novinarima Osman Mehmedagić pravio se Englez.

- Ovo će biti titlovano jer se slabo čuje. No koment - poručio je Mehmedagić bježeći od novinara.

A već smo čitali da mu je poništena fakultetska diploma iz Banjaluke, koju je priložio kada je prije pet godina imenovan za direktora OBA. Na zahtjev nadležne parlamentarne komisije dostavio je druge dvije. Iako je na njih stavljena oznaka tajnosti saznalo se da je navodno studirao na američkom univerzitetu u BiH te pravnom fakultetu u Travniku, kada je sve to stigao utvrdiće istraga.

- Postoji stalno neka prepiska i pitanje provjere diplome gospodina Mehmedagića. Јa nisam taj koji to radi, postoje institucije ali sa aspekta bošnjačke strukture on ima podršku - istakao je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara.

SDA i Bakir Izetbegović nisu se oglašavali nakon što je Osmica saslušan kao osumnjičeni, formalno i dalje je njihov kandidat za direktora OBA. Ipak, sumnja da je godinama, bez fakultetske diplome, radio posao za koji treba visoka stručna sprema u startu ga diskvalifikuje za novi mandat, kod hrvatskog faktora.

- Apsolutno ne prihvaćamo mogućnost da po modelu kako je to neko zamislio u SDA imenujemo sadašnjeg direktora OSA iz više razloga. Јedan je što imamo sporne formalne uslove i drugi profesionalnost osoblja koje vodi tu službu - rekao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

I bez aktuelnog sudskog procesa, izbor novog/starog direktora OBA je pod upitnikom. Prijedlog da u paketu ide imenovanje Osmana Mehmedagića i zamjenika Rista Zarića biće na dnevnom redu Savjeta ministara krajem ovog ili početkom narednog mjeseca ali je upitna podrška hrvatskih ministara.

- Ako se to desi imaćemo situaciju da ne možemo da ga izaberemo bez glasova predstavnika hrvatskog naroda i onda dolazimo u apsurdnu situaciju ne možete da ga podržite a on nastavlja da radi - dodao je Tegeltija.

Mediji pišu da se Mehmedagić sumnjiči da je stekao protivpravnu imovinsku korist i oštetito budžet BiH primanjem plata i ostalih naknada na radnom mjestu za koje treba visoka stručna sprema a koju aktuelni direktor OBA očigledno nema. U drugom predmetu, ispituje se da li je naredio nezakonito izuzimanje snimaka sa nadzornih akmera ЈP BH Pošte kako bi utvrdio ko je podnio anonimnu krivičnu prijavu protiv njega. U tom predmetu osumnjičen je i službenik OBA Muhamed Pekić koji je taj snimak pribavio.