latinica  ћирилица
16/10/2020 |  19:15 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

CIK BiH u izbornu kampanju ušao kršeći zakone (VIDEO)

U izbornu kampanju Centralna izborna komisija BiH "ulazi" kršeći zakone, podzakonske akte, pa čak i rokove koje je sebi postavila. Brojna kašnjenja u ispunjavanju vlastitih obaveza Komisije, već su registrovana. A u vrijeme rapidnog rasta broja inficiranih virusom korona, i dalje je nepoznato kako će na biračkim mjestima biti ispoštovane propisane zaštitne mjere.
CIK BiH -
CIK BiH

Bezakonje kao pandemijski virus u ulici Danijela Ozme, na broju 7. Izbore je Komisija raspisala mimo zakonom propisanog roka - 149 dana prije izbornog dana, umjesto 150 kako Izborni zakon nalaže. Potom ih odložila opet mimo zakona, za 40 dana - umjesto maksimalno dozvoljenih 30. No, slučajno ili ne, neopaženo je to prošlo ispod radara brojnih medijatora i "zaštitnika" demokratije. A CIK praksu kršenja normativima propisanih rokova, nastavio. Јuče se čak time i javno pohvalio. Počela je distribucija izbornog materijala van BiH, uskliknuo je predsjednik.

- Danas je prvi kontigent otišao preko 11.000 pošiljki - istakao je Željko Bakalar, predsjednik CIK-a BiH.

- I ništa neobično, da rok za distribuciju, nije davno prekršen. 45 dana prije izbora, datum je kada je i posljednji izborni paket trebalo da krene put birača u inostranstvu. A prvi je eto, odaslat 15 dana kasnije. Proces distribucije izbornog materijala van BiH u ranijim izbornim ciklusima sa mnogo manje registrovanih "dijasporaca" trajao je i do 7 dana – zbog kompleksnosti pakovanja i otpremanja. Tom dinamikom distribucija dijaspori, u ovom izbornom ciklusu mogla bi da potraje bar do 25.-oktobra. Svjesna kašnjenja u startu, koje javno ipak ne priznaje, Komisija je već jednom produžila rok za prijem glasova putem pošte sa 2 na 5 dana, nakon izbornog dana. Razmatraju kažu i novo prolongiranje.

- Morate voditi računa da nije pravilo i praksa da se podzakonski akti mijenjaju u izbornom periodu i to je vrlo osjetljivo pitanje ali razmatraćemo opravdanost i takvih zahtjeva nakon naše analize - dodao je Bakalar.

Pravila se možda i ne mijenjaju, ali ih zato CIK nezaustavljivo krši. 1. oktobar bio je rok prema uputstvima koje je Komisija sama sebi postavila, za zaključivanje Centralnog biračkog spiska. 8. oktobra međutim, Komisija je donijela odluku o zaključivanju. I nastavila zajedno sa pravosuđem, da selektivno rješava žalbe iz kontigenta od 3.500 prispjelih za glasanje putem pošte. Stoga se s pravom postavlja pitanje - da li je birački spisak uopšte zaključen!? A 8. oktobar bio je rok za objavljivanje broja birača za svaku izbornu jedinicu. Treba li reći da je i on prošao!? Danas je Komisija trebalo da imenuje članove Biračkih odbora, njihove zamjenike, sačini rezervni spisak kandidata. Već sutra da počne njihovu 20-odnevnu obuku. I opet - rok prošao! U "lutanju" sa vlastitim rokovima, uputstvima, pravilnicima i mešetarenju sa izbornim spiskovima, stigla je Komisija, prema našim saznanjima, već da prekrši i osnovno načelo izborne demokratije – ono o tajnosti glasanja. Saznajemo da svaki odštampani i za dijasporu zapakovani glasački listić i zaštitna koverta sadrže i identifikacioni kod primaoca, koji se prema zakonskim propisima može evidentirati samo na transportnoj koverti ili instrukcionom listiću.

- Glasanje bi trebalo biti tajno. Ali ako se može glasački listić dovesti u vezu sa konkretnim licem dakle onda tu nema nikakvog govora o tajnosti glasanja. Ali to je pitanje za CIK - naglašava Petar Kovačević, direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH.

Predsjednik CIK-a nije odgovarao na naše pozive. No Komisija kojom rukovodi već je tajne podatke birača nezakonito otkrivala. Zbog toga je, podsjećamo od Agencija za zaštitu ličnih podataka i zaradila naredbu o povlačenju spiska prijavljenih za glasanje iz dijaspore. Zbog kršenja pak izbornog zakona i pogrešnog tumačenja činjeničnog stanja, juče je dobila i crveni karton od Suda BiH. Odluka o zabrani učešća na izborima političkog subjekta iz Srpske, poništena je.

- Sud je jasno ukazao da je izborna komisija potpuno proizvoljno postupala potpuno pogrešno primjenjivala, mogu slobodno reći pokazala apsolutnu pristrasnost jer se nije pozvala ni na jednu relevantnu odredbu samog izbornog zakona - rekao je Milan Petković, pravni zastupnik žalioca. 

Za bolje poznavaoce prilika, svjesno je to Komisija uradila! Kao probni balon za buduće izbore i već projektovane neke buduće zabrane nekim drugim političkim subjektima. Kako god, kršenja normativa od strane CIK-a postaju pravilo a ne izuzetak. A međunarodni i zagovorni demokratije i domaći borci za ljudska prava, zaglušujuće ćute.