latinica  ћирилица
19/10/2020 |  13:37 ⇒ 13:42 | Autor: sputniknews.com

Kremlj: Velika potražnja za ruskom vakcinom u svijetu

Ruski fond za direktne investicije uspješno promoviše rusku vakcinu protiv virusa korona na globalnom tržištu, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Ruska vakcina protiv Kovida-19 - Foto: ilustracija
Ruska vakcina protiv Kovida-19Foto: ilustracija

- Naša vakcina se vrlo aktivno pozicionira na svjetskim tržištima i u okviru saradnje sa drugim državama. Ruski fond za direktne investicije se bavi njenom promocijom u međunarodnom formatu. Fond se susreće sa povećanom potražnjom na proizvode ruskih naučnika i djeluje veoma uspješno - rekao je Peskov.

Putin je prošle nedjelje razgovarao telefonom sa prestolonasljednikom Saudijske Arabije Salmanom bin Abdel Aziz el Saudom, tokom kojeg su razgovarali o perspektivama zajedničke proizvodnje ruske vakcine protiv virusa korona.

S tim u vezi, novinare je zanimalo da li je planirana isporuka ruske vakcine u Saudijsku Arabiju i da li je kraljevska porodica izrazila želju da se vakciniše.

- Ne mogu da govorim u ime kraljevske porodice. Obratite se njoj da biste dobili odgovor na to pitanje - rekao je portparol Kremlja.

Podsjetimo, Ministarstvo zdravlja Rusije u avgustu je registrovalo prvu vakcinu na svijetu za prevenciju kovida 19, koju je razvio Naučno-istraživači centar za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamaleja" i proizveo zajedno sa Ruskim fondom za direktne investicije. Vakcina je nazvana "Sputnjik V".