latinica  ћирилица
19/10/2020 |  19:35 ⇒ 21:27 | Autor: RTRS

U Univerzitetsku bolnicu Foča uloženo više od 16 miliona KM (VIDEO)

U Foči je u toku realizacija projekata vrijednih skoro 18 miliona maraka koje finansira Vlada Republike Srpske. Modernizacija Univerzitetske bolnice Foča, nadogradnja i projekat energetske efikasnosti Medicinskog fakulteta, asfaltiranje saobraćajnica, ulaganja su koja će biti završena u ovoj i krajem sljedeće godine.
Foča: Zora Vidović - Foto: SRNA
Foča: Zora VidovićFoto: SRNA

Opštini Foča za stabilizaciju budžeta u vrijeme pandemije virusa korona Vlada Srpske pomogla je sa 650.000 KM. Očekuju i podršku projektima razvoja privrede u drvoprerađivačkim pogonima, finalizaciji proizvoda i turizmu, kao i obnovi regionalnih i magistralnih puteva. 

Radisav Mašić, načelnik opštine Foča, ističe da su pored toga dobili pomoć za jednu značajnu investiciju - saobraćajnicu između dva groblja čija je vrijednost oko 500.000 KM.

Ulaganje više od 16 miliona maraka u Univerzitetsku bolnicu Foča omogućilo je opremanje poliklinike. U toku je obnova paviljona i izgradnja i opremanje četiri nove operacione sale, angio sale, radiološke dijagnostike i svih bolničkih odjeljenja.

- Krajem 2021. ovo bi trebalo da bude jedna savremena bolnička ustanova kao nastavna baza medicinskog fakulteta koja će u potpunosti da zadovolji sve standrde - istakao je Radmil Marić, direktor Univerzitetske bolnice Foča.

Nastavno-naučne standarde za 1.500 studenata na tri ciklusa studija podižu i na Medicinskom fakultetu. Vlada Srpske obezbijedila je 600.000 maraka za projekat energetske efikasnosti, dok je nadogradnju trećeg sprata, u vrijednosti od 250.000 maraka, finansira fakultet i Opština Foča. Za opremanje će trebati oko pola miliona maraka.

- Ono što nam trenutno nedostaje jeste sređivanje unutrašnjosti zgrade. Dobili smo obećanje da će Vlada Srpske učestvovati u završetku ovog projekta - naglasio  je Dejan Bakonjić, dekan Medicinskog fakulteta Foča.

Zora Vidović, ministarka finansija republike Srpske, istakla je da će Vlada zasigurno porepoznati sve ove dobre rezultate i da će obezbijediti sredstva za opremanje ovog sprata.

Sve vidljiviji u svjetskoj akademskoj zajednici je i Pravoslavni bogoslovski fakultet. Protojerej-stavrofor Vladislav Topalović, dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Svetog Vasilija Ostroškog u Foči, naglasio je  da je ovaj fakultet, prije svega, identitetska institucija srpskog naroda u Srpskoj i BiH i da su naišli na veliko razumijevanje. 

-  Foča treba da dobije status grada jer ovaj fakultet i ova bolnica to i obezbjeđuju Foči. To u narednom periodu moramo završiti - istakla je Vidovićeva.

Ministarka finansija posjetila je i opštinu Novo Goražde, gdje je sa načelnicom Milom Petković razgovarala i razvojnim ulaganjima.