latinica  ћирилица
20/10/2020 |  17:38 ⇒ 19:58 | Autor: SRNA

Pale: Položen kamen temeljac za zgradu Muzeja Odbrambeno-otadžbinskog rata (FOTO/VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i načelnik opštine Pale Boško Јugović položili su danas kamen temeljac za izgradnju Muzeja odbrambeno-otadžbinskog rata.
Pale - Dodik, Јugović - položen kamen temeljac za zgradu Muzeja - Foto: SRNA
Pale - Dodik, Јugović - položen kamen temeljac za zgradu MuzejaFoto: SRNA

Dodik je rekao da je Republika Srpska formirana u miru, prije rata, i da je ona danas jedina održiva struktura.

- Muzej na Palama treba da bude svjedok o temeljima stvaranja Republike Srpske - istakao je Dodik.

On je izrazio zadovoljstvo što je opština Pale obezbijedila lokaciju, a Vlada Republike Srpske novac da u roku od 120 dana bude izgrađen Muzej posvećen Republici Srpskoj kao trajni svjedok da je ovdje učinjena istorijska stvar za srpski narod i njegovu slobodu.

- Sasvim je opravdano da je na ovom mjestu 9. januara 1992. godine donesena odluka parlamenta o formiranju Republike Srpske, i zato smo ovo morali da učinimo - rekao je Dodik novinarima, napomenuvši da je sam bio posalnik toga saziva Narodne skupštine koji je donio tu odluku.

On je istakao da će ovaj muzej podsjećati na taj veliki datum i ostati kao svjedočanstvo mladim generacijama o svim tadašnjim naporima, teškim trenucima i izazovima za Republiku Srpsku.

- Mi Srbi znamo da kad nema države da nema ni slobode. Gradimo Republiku sa najvećom ljubavlju. Narod koji ima mogućnost da stvori državu predstavlja ozbiljne narode, a srpski narod je to svakako - naglasio je srpski član Predsjedništva BiH.

Navodeći da ideja o izgradnji na Palama Muzeja posvećenog stvaranju Republike Srpske nije nova i da živi ovdje godinama, Dodik je izrazio uvjerenje da će ponovo biti na ovom mjestu za 120 dana i da će ovaj projekat biti još jedan uspjeh koji će ostati iza njih.

Načelnik opštine Pale Boško Јugović istakao je da će Muzej odbrambeno-otadžbinskog rata služiti sadašnjim i budućim generacijama i čuvati uspomenu na trajnu tvorevinu - Republiku Srpsku.

Prema njegovim riječima, nije postojala dilema kada je riječ o mjestu izgradnje Muzeja - da se lokacija nalazi na raskršću između fakulteta, domova, starog objekta Vlade, gdje su donošene važne odluke, pored uskotračne pruge koja je predstavljala vezu između sadašnje teritorije Republike Srpske i Srbije.

- Ovo je priča između inteligencije, nauke, perspektive i svega što treba da čini Republiku Srpsku. Mi ćemo se truditi da ispoštujemo sve uslove izvođača, da se konsultujemo sa Vladom Srpske i eminentnim službama kada se bude vršila postavka Muzeja - istakao je Јugović.

Nakon polaganja kamena temeljca, srpski član Predsjedništva Milorad Dodik posjetio je Saborni hram na Palama i obećao pomoć za njegovo opremanje od 100.000 KM do kraja godine, a naredne godine još 200.000 KM.

Dodik posjetio Saborni hram (Foto: SRNA)

Sveštenik Sabornog hrama na Palama Nemanja Mandžić poklonio je srpskom članu Predsjedništva Miloradu Dodiku majicu sa natpisom "Gradimo sebe, gradićemo hram", kao i flašu domaće rakije.