latinica  ћирилица
20/10/2020 |  19:26 ⇒ 19:56 | Autor: RTRS

Rekordan broj hospitalizovanih na dnevnom nivou (VIDEO)

U Republici Srpskoj pogoršanje svih parametara mjerenja epidemiološke situacije. U protekla 24 časa 245 novozaraženih i četiri smrtna slučaja. Rekordan broj hospitalizovanih na dnevnom nivou, od početka pandemije, čak 297 pacijenata.

Ušli smo u sezonu respiratornih virusa, a početne pozicije nisu nam ohrabrujuće, zabrinuti su epidemiolozi Srpske. Najviše zaraženih je među radno aktivnim stanovništvom. Upozorenje je sve kontakte svesti na minimum.

Bolnički kapaciteti su prepuni. U Univerzitetskom kliničkom centru je 106 kovid pozitivnih, a u opštim bolnicama ukupno 196 pacijenata. Neophodna su i popunjavanja rezervnih položaja po bolnicama.

Epidemiološka situacija u Bijeljini je krajnje nepovoljna i prijeteća, sa 31 osobom zaraženom virusom korona u protekla 24 časa, upozorio je vršilac dužnosti direktora Bolnice "Sveti vračevi" Zlatko Maksimović.

- Ono što najviše zabrinjava danas je visok procenat novozaraženih, 29 pozitivnih od 51 uzetog uzorka, što je znak za uzbunu i razlog odluke da se i noću radi na završetku nove kovid bolnice sa dodatnih 50 kreveta i poliklinike, koje se opremaju u starim bolničkim zgradama, da bi bili otvoreni već za nekoliko dana - rekao je Maksimović.

Epidemiolog u Domu zdravlja Zvornik Cvijeta Ostojić Vasić istakla je da je epidemiološka situacija izuzetno nepovoljna, te da su zdravstveni radnici premoreni, da nema dovoljno kadra, jer je šest pozitivno, ali je veći broj, zbog kontakta sa pozitivnima, u izolaciji, što otežava normalno funkcionisanje.

- Јuče smo u respiratornoj ambulanti imali 72 pacijenta i ovo je vrijeme kada i inače imamo pojavu respiratornih bolesti, šta treba da radimo kad nam dođe i sezonski grip, a mi se ovako neodgovorno ponašamo - rekla je ona.

Јavno zdravlje je na prvom mjestu, naglašavaju inspekcijski organi. Kontrolišu su se 24 časa sva javna mjesta okupljanja, posebno ugostiteljski objekti, predškolske i školske ustanove, javni prevoz.

Vršilac dužnosti glavnog republičkog zdravstvenog inspektora Milica Matijević rekla je da su u proteklom periodu obavili pojačan inspekcijski nadzor privrednih subjekata, odnosno više od 17.000 kontrola kada je riječ o pridržavanju preporučenih mjera.

Matijevićeva je navela da je od ukupnog broja sprovedenih kontrola, 275 bilo sa nepravilnostima, koje su sankcionisane u skladu sa zakonom.

Institut za javno zdravstvo pohvalio je školske ustanove za poštovanje epidemioloških mjera na visokom nivou. Napominju da i dalje kontinuirano nabavljaju testove na virus korona.

Ne zaboravite kada izlazite iz kuće da stavite masku, štitite prvo sebe, a onda i sve oko sebe. Pomislite na svoje zdravlje i zdravlje najbližih i budite odgovorni da ne biste bili brojka u ovim svakodnevnim epidemiološkim izvještajima.