latinica  ћирилица
21/10/2020 |  07:37 ⇒ 07:37 | Autor: SRNA

Savjet bezbjednosti o Kosovu i Metohiji

Savjet bezbjednosti UN danas će na sjedici u Njujorku razmatrati situaciju na Kosovu i Metohiji i izvještaj generalnog sekretara UN Antonija Guteresa o stanju u južnoj srpskoj pokrajini.
Savjet bezbjednosti UN - Foto: RTRS
Savjet bezbjednosti UNFoto: RTRS

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić učestvovaće na video-sjednici Savjeta bezbjednosti UN o radu UNMIK-a u 16.00 časova, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Dačić je ranije izjavio da je sjednica zakazana na osnovu dogovora Srbije sa Rusijom, koja predsjedava Savjetu bezbjednosti.

On je tada rekao da je Srbija u stalnoj komunikaciji sa članicama Savjeta bezbjednosti UN kada je riječ o situaciji na Kosmetu, naročito sa stalnim članicama koje imaju razumijevanje i podržavaju njene stavove, posebno sa Rusijom i Kinom.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres u šestomjesečnom izvještaju koji će biti razmatran pozdravio je obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, poslije dužeg prekida, te pozvao dvije strane da pokažu fleksibilnost i kreativnost u naporima da prevaziđu razlike.

U izvještaju o radu UNMIK-a, Guteres je pozdravio predanost prištinskog rukovodstva borbi protiv pandemije, unapređenju dijaloga sa Beogradom i evropskim integracijama.

On je pozvao novu vladu samoproglašenog Kosova da nastavi da jača vladavinu prava, da podržava procese odgovornosti za ozbiljna kršenja ljudskih prava i preduzima odlučne korake u borbi protiv korupcije i nekažnjavanja.

Guteres je pozvao institucije u Prištini i međunarodne aktere da pruže punu podršku i saradnju naporima Specijalnog tužilaštva za zločine terorističke OVK jer je to "ključno za mirnu budućnost Kosova".

- Obnovljena posvećenost normalizaciji odnosa /Beograda i Prištine/ je očita i nadam se da će tako i ostati dok se ne pronađe sveobuhvatno rješenje. Ohrabruje me konstruktivno učešće obje strane u početnoj fazi pregovora koje je omogućio specijalni predstavnik EU i kontinuirani lični angažman visokog predstavnika EU - navodi Guteres u izveštaju, koji obuhvata period od marta do septembra.

On je naveo da bi strane trebalo da se nadovežu na napredak postignut u dosadašnjim raspravama, uključujući i sporazume koji su potpisale pod pokroviteljstvom SAD u vezi sa "ekonomskom normalizacijom".

Guteres je izrazio nadu da će nastavak rasprave pomoći da se razjasni sudbina preostalih nestalih lica i da će se postići napredak u povratku raseljenih, privrednoj saradnji i sprovođenju ostalih neriješenih sporazuma.

- Zahtijevam od političkih čelnika da osiguraju inkluzivan pristup kroz veće učešće ključnih aktera, posebno žena i mladih, u procesima savjetovanja i donošenja odluka kao i uključivanje rodne i perspektive mladih u sprovođenje sporazuma koji utiču na živote stanovništva - naveo je Guteres.

On je ukazao da su se u periodu obuhvaćenom izvještajem građani i institucije samoproglašenog Kosova suočili sa više izazova, među kojima su kriza izazvana pandemijom kovida 19, koja osim zdravstvenih, ima ozbiljne ekonomske, socijalne i političke posljedice.

Guteres je podsjetio i na pad vlade premijera Aljbina Kurtija i najave optužnica Tužilaštva suda za zločine terorističke OVK u Hagu protiv predsjednika samoproglašenog Kosova Hašima Tačija i lidera Demokrtaske partije Kosova Kadrija Veseljija.

U izvještaju objavljenom na sajtu UN citiraju se relevantni dijelovi saopštenja Specijalnog tužilaštva i podsjeća na događaje koji su uslijedili i reagovanja kosovskih zvaničnika.

Guteres u izvještaju ocjenjuje da je Specijalno tužilaštvo u izvještajnom periodu "postiglo napredak u daljem sprovođenju istraga" i poziva "sve relevantne strane, kosovske institucije i međunarodne aktere da pruže punu podršku i saradnju tim naporima koji su ključni za mirnu budućnost Kosova".

U izvještaju se, takođe, izražava "zabrinutost zbog obnovljene napetosti izazvane građevinskim aktivnostima u posebnoj zaštićenoj zoni oko manastira Visoki Dečani kao dijelu svjetske baštine Uneska".

- Iako su radovi obustavljeni, jasna privrženost kosovskih vlasti poštovanju zakona, uključujući presudu Ustavnog suda kojom se podržavaju imovinska prava Srpske pravoslavne crkve, biće važna za očuvanje povjerenja među zajednicama - naglašava se u izvještaju.

Guteres je ponovio privrženost podršci zajednicama Aškalija, Egipćana i Roma pogođenim trovanjem olovom na Kosovu i ponovo apelovao na zemlje članice, međunarodne organizacije i druge aktere da dobrovoljnim prilozima pomognu da se pronađe efikasan odgovor i udovolji potrebama tih ranjivih zajednica.

On je izrazio zabrinutost zbog političke polarizacije koja traje u Prištini i koja je uticala i na upravljanje pandemijom, te pozvao sve političke subjekte na Kosovu da se ujedine oko prioriteta zaštite javnog zdravlja.

Guteres je pozvao prištinske institucije da pojačaju napore na sprovođenju pravne i druge zaštite i rješavanju nejednakosti žena, ukazavši na uznemirujući porast prijavljenih slučajeva nasilja u porodici od početka pandemije kovida 19.