latinica  ћирилица
22/10/2020 |  13:17 ⇒ 13:18 | Autor: SRNA

Varhelji: Zajedno rješavamo bezbjednosne prijetnje

Bezbjednost Balkana je i bezbjednost EU, a blok je bezuslovno posvećen radu sa ovim regionom na njegovom putu ka članstvu i zajedničkom rješavanju bezbjednosnih problema, rekao je danas komesar Unije za proširenje i susjedske odnose Oliver Varhelji.

- Stabilnost, bezbjednost i prosperitet zapadnog Balkana su blisko povezani sa EU - rekao je Varhelji na onlajn-konferenciji ministara EU i zemalja ovog regiona.

On je naglasio da je Evropska komisija posvećena obnovljenom partnerstvu sa Balkanom od prvog dana svog mandata.

- Pandemija Kovid-19 nije nas spriječila da zadržimo zapadni Balkan kao prioritet Evropske unije. Budućnost čitavog regiona leži u EU i naš je strateški interes da ga približimo Uniji, kao što je njihov da sprovedu neophodne reforme da bi nam se pridružili - rekao je Varhelji u obraćanju.

On je napomenuo da je, osim medicinske pomoći i ekonomske podrške bez presedana koju je region do sada dobio, fokus EU sada da se pruži podrška dugoročnom društvenoekonomskom oporavku i promovisanje privrednog razvoja i usklađenosti sa EU.

Varhelji je podsjetio na Investicioni plan za zapadni Balkan kojim su predviđena ulaganja u vrijednosti od devet milijardi evra, uz garancije koje mogu da povećaju investicije na 20 milijardi evra.

- Tokom pandemije, region je pokazao da može da sarađuje. Taj uspjeh treba da bude inspiracija buduće regionalne ekonomske integracije - rekao je komesar EU za proširenje.

On je dodao da očekuje da će lideri Balkana usaglasiti ambiciozni akcioni plan za razvoj zajedničkog regionalnog tržišta na samitu u Sofiji 10. novembra.

Varhelji je napomenuo da je ekonomski rast Balkana moguć samo ako vlade čvrsto prihvate i sprovedu fundamentalne reforme zasnovane na evropskim vrijednostima.