latinica  ћирилица
22/10/2020 |  16:28 ⇒ 20:02 | Autor: SRNA

Dačić izabran za predsjednika Skupštine Srbije

Skupština Srbije je izborom predsjednika parlamenta, šest potpredsjednika, generalnog sekretara i formiranjem skupštinskih odbora završila konstituisanje.
Ivica Dačić (Foto: Dragan Kujundžić) - Foto: TANЈUG
Ivica Dačić (Foto: Dragan Kujundžić)Foto: TANЈUG

Za predsjednika Skupštine izabran je Ivica Dačić, a potpredsjednici su Vladimir Orlić /SNS/, Stefan Krkobabić /PUPS/, Marija Јevđić /Јedinstvena Srbija/, Radovan Tvrdišić /SPAS/, te predstavnik mađarske manjine Elvira Kovač i bošnjačke Muamer Zukorlić.

Skupština je izabrala Veljka Odalovića /SPS/ za generalnog sekretara, a formirani su i skupštinski odbori, nakon čega je završena konstitutivna sjednica novog parlamenta.

Dačić je najavio da će sljedeća sjednica parlamenta, na kojoj bi trebalo da se raspravlja o zakonu o ministarstvima, biti najvjerovatnije u subotu, 24. oktobra.

Poslanicima su na sjednici 3. avgusta potvrđeni mandati, a izborom skupštinskog rukovodstva zaokružen je proces formiranja parlamenta, tako da se stvaraju uslovi i za izbor nove vlade Srbije koju će, osim SNS-a, činiti SPS, SPAS i stranke manjina.

Nakon konstitutivne sjednice parlamenta slijede izmjene zakona o vladi i ministarstvima, s obzirom na to da je najavljeno osnivanje dva nova ministarstva, a potom će na posebnoj sjednici mandatar Ana Brnabić poslanicima iznijeti prijedlog sastava svog kabineta.

Glasanje o prijedlozima zakona o vladi i ministarstvima očekuje se u ponedjeljak, 26. oktobra, a ekspoze Brnabićeve je planiran je za srijedu, 28. oktobra.

Dačić: Samo ujedinjena Srbija može da odgovori izazovima

Novoizabrani predsjednik parlamenta istakao je da je zadatak ovog, najvišeg političkog tijela, da doprinese stabilnosti i jedinstvu Srbije.

- Samo ujedinjena Srbija može da odgovori izazovima koji je čekaju - rekao je Dačić u svom prvom obraćanju u parlamentu na mjestu predsjednika Skupštine Srbije.

On je rekao da je, u skladu sa tim, njegov zadatak da pomogne da Skupština štiti svoj ugled, ulogu, integritet i dostojanstvo i da na najbolji mogući način ostvaruje svoju najvišu zakonodavnu vlast u zemlji.

- Ovo je Skupština svih građana i poslanika. Tražim međusobnu toleranciju za različita mišljenja, uz uvažanje političkih razlika, sa željom da se radi u najboljem interesu budućnosti Srbije i njenih građana - rekao je Dačić.

On je zahvalio predsjedniku Srbiju Aleksandru Vučića, koji nije morao, ali ga je predložio na ovo mjesto, te istakao da je za svakog državotvornog političara najveća čast biti na čelu najvišeg političkog tijela i nosioca najviše ustavotvorne i zakonodavne vlasti Srbije.

- Ovo tumačim kao veliku čast - rekao je Dačić, podsjećajući da je u prethodnim godinama bio i premijer i ministar unutrašnjih poslova i šef diplomatije, ali da je predsjednik Skupštine najviša funkcija koju je do sada obavljao.

Dačić je zahvalio i Smilji Tišmi, koja je do njegovog izbora predsjedavala konstitutivnoj sjednici kao najstariji poslanik, te dodao da je ovo prvi put da je ikada dijete logoraš iz Drugog svjetskog rata, kao što je Smilja, predsjedavalo Skupštini Srbije.