latinica  ћирилица
23/10/2020 |  08:19 ⇒ 12:19 | Autor: RTRS

Tramp najavio vakcinu, Bajden krivi Trampa za smrt 220.000 Amerikanaca

Druga i posljednja predsjednička debata Donalda Trampa i DŽoa Bajdena u SAD održana je noćas na univerzitetu Belmont u Nešvilu.

Tramp je za krizu sa virusom korona optužio Kinu najavljujući da će uskoro do Amerikanaca stići vakcine, dok je Bajden rekao da je Tramp kriv za smrt 220.000 Amerikanaca i da zato ne zaslužuje da bude na čelu nacije.

Oni su se sporili i oko odgovora SAD na klimatske promjene, a iskazali su velike nesuglasice oko budućnosti naftne industrije.

Kandidatima je u Nešvilu u državi Tenesi postavljeno pitanje šta će uraditi u borbi protiv klimatskih promjena.

- Volim ekologiju - rekao je Tramp, ukazujući na savezni program za sadnju stabala i smanjenja emisija ugljen-dioksida. Međutim, on je napomenuo da ne želi da naškodi firmama kako bi pomagao ekologiji.

Bajden je naveo da je njegov plan tranzicija na više ekološku ekonomiju kojom će biti formirana dodatna radna mjesta i podstaknuta privreda.

Prema njegovim riječima, globalno otopljavanje je egzistencijalna prijetnja po čovječanstvo i da ima moralnu obavezu da se bori protiv klimatskih promjena.

Posljednja predsjednička debata odvijala se u sedmici u kojoj su objavljeni kompromitujući dokazi sa laptopa Bajdenovog sina Hantera, a koji optužuju bivšeg potpredsednika za laži i korupciju i primanje miliona dolara od poslova koje je njegov sin ugovarao sa biznismenima iz Ukrajine, Kazahstana i Kine.

Demokrate tvrde da je to sve dio ruske propagande. Tramp je to isticao i tokom debate, ali je Bajden odbacivao te navode.

- Ostavili su mi haos, nakon što sam preuzeo dužnost - poručio je Tramp američkoj javnosti ističući da je zbog njegovog odnosa sa sjevernokorejskim liderom Kim DŽong Unom izbjegnut rat.

Bajden je upozorio Rusiju i Kinu da će "platiti cijenu" zbog miješanja u predizborni proces u SAD. Tramp je rekao da je Bajden od Rusije dobio 3,5 miliona dolara i da će jednom morati da objasni zašto je dobio taj novac.