latinica  ћирилица
24/10/2020 |  19:01 ⇒ 21:31 | Autor: RTRS

Očekuje se uvođenje novih mjera (VIDEO)

U Republici Srpskoj u posljednja 24 časa testiran je 1.201 uzorak, a virus korona registrovan je kod 582 osobe. Epidemiološka sitiuacija se pogoršava, pa se očekuje i uvođenje novih mjera.
Korona virus - Foto: RTRS
Korona virusFoto: RTRS

Banjaluka ponovo broji najviše zaraženih i to 82. Iz Teslića su 63 novozaražena lica, 53 iz Bijeljine, 51 iz Zvornika, 40 iz Gradiške.

Iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske saopšteno je da je u posljednja 24 časa zaraženo 320 muških i 262 ženske osobe od kojih su 132 mlađe, 379 srednje i 71 osoba starije životne dobi.

Broj zaraženih koji se povećava svaki dan znači preispitivanje donesenih mjera i njihovo pooštravanje.

- Očigledno je da je današnji broj zaraženih građana virusom alarmantan. Moraćemo da poduzmemo niz mjera koje moraju ići za tim da se zaštiti stanovništvo. Vjerovatno će se morati ponovo zatvarati škole, redukovati radno vrijeme. Znam da nije ni vrijeme ni mjesto, ali pozivam i sve aktere izbornog procesa, sve partije da obustave okupljanja - rekao je na otvaranju kovid bolnice u Bijeljini srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Za razliku od marta i aprila, kada je među zaraženima bilo najviše starijih lica, sada češće obolijeva radno produktivno stanovništvo starosti 30 do 49 godina.

- Ono što svakako zabrinjava je da se povećala interakcija između ljudi, što dovodi do skoka broja zaraženih. Vrijeme je takvo da smo se svi povukli u zatvorene prostore gdje se odvija interakcija, što pogoduje širenju virusa. Zato i mjere o kojima razmišljamo idu u pravcu da se smanji socijalna interakcija, da zaštitimo zdravlje ljudi, ali i da očuvamo privrednu aktivnost - rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

Već u naredna dva dana u Banjaluci bi moglo da bude oko 1.500 aktivnih slučajeva zaraze virusom korona, izjavio je gradonačelnik Igor Radojičić. O novim mjerama biće razgovarano naredne sedmice.

- Јa se nadam da nećemo morati potegnuti one radikalne mjere koje smo imali u aprilu i maju i da neće doći ponovo do zatvaranja, jer smo potpuno svjesni da svako zatvaranje bilo kojeg subjekta stavlja u prvi plan ekonomski i socijalni problem - rekao je Radojičić.

Tokom posljednja 24 časa prijavljeno je sedam smrtnih slučajeva. Preminula su tri muškarca i četiri žene srednje i starije životne dobi - dvoje iz Banjaluke i po jedna iz Mrkonjić Grada, Doboja, Šipova, Bijeljine i Istočne Ilidže.