latinica  ћирилица
24/10/2020 |  19:26 ⇒ 21:54 | Autor: RTRS

I u BiH borba za novog američkog predsjednika (VIDEO)

Amerika se priprema za predsjedničke izbore 3. novembra, ali veliki broj Amerikanaca koristi zakonsku mogućnost da glasa ranije, što je kandidat republikanaca Donald Tramp učinio danas. Borba za novog američkog predsjednika odvija se i u BiH.

Pokazao je to i predizbori dokument kandidata demokrata "Vizija DŽoa Bajdena za prijateljstvo sa BiH", u kojem spominje rat, sankcije srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i svoju viziju centralizovane BiH.

Dok podršku ovakvoj politici ne kriju bošnjački političari, analitičari upozoravaju da će Bajden, pobijedi li, u BiH voditi antisrpsku politiku.

Bez jake podrške i uticaja Amerike, nema opstanka BiH, poručio je Bajden u predizbornom dokumentu, u kojem se hvali svojim od ranije poznatim stavovima - da je za vrijeme rata podržavao tzv. Armiju BiH i sarajevsko ratno rukovodstvo, te da je bio jedan od najvećih zagovornika srpske krivice promovišući mantru o tzv. agresiji na BiH.

Kao plus, Bajden je naveo i uvođenje sankcija, kako ga naziva, srpskom nacionalisti Miloradu Dodiku. Iz dokumenta, koji je očigledno namijenjen pridobijanju podrške bošnjačke dijaspore jasno se vidi, kažu analitičari, da će ukoliko pobijedi Bajden voditi antisrpsku politiku.

- Јasno je, čak i onima kojima se ne dopada Tramp a Srbi su, da je Tramp mnogo manje opasan za Srbe jer on nema nikakve ideološke predrasude prema nama, a da Bajden gradi politiku koja se gradila zadnjih 20 godina - kaže politički analitičar Aleksandar Pavić.

Bajden u dokumentu naglašava da BiH može uspjeti samo uz njegovu podršu, optužujući Trampovu administaciju da nema nikakav uticaj, da je od Evrope napravila strateškog neprijatelja, a vrijednosti NATO stavila pod znak pitanja. Ovakvu politiku Bajdena podržali su bošnjački političari. Nazivaju ga provjerenim prijateljem nezavisne BiH, borcem za istinu o tzv. genocidu u Srebrenici i ulasku BiH u NATO.

- Što se nas tiče ovdje u BiH, ukoliko on pobijedi sigurno ćemo imati predsjednika SAD koji je pokazao ranije, a evo pokazuje i sada dijelom programa, da je veliki prijatelj ove zemlje, da nije zaboravio BiH i da je ne misli zaboraviti - rekla je ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković.

Podrška Bošnjaka nije iznenađenje, ocjenjuje Pavić. Јasno je, kaže, da se Bajden obraća samo jednom od tri konstitutivna narod - Bošnjacima. Čak je i sporni dokument Bajdenove kampanje na društvenim mrežama objavio Elvir Klempić, rodom iz BiH, koji je u njegovom izbornom timu.

-Vidi se da mu je šef za odnose sa javnošću za nacionalne zajednice čovjek koji je rođen u BiH - musliman, a koji je prije nego što je došao na tu poziciju bio izvršni direktor organizacije za tursko nasljeđe u SAD. To nam govori puno o tome šta će da bude - navodi Pavić.

Јasno je to i srpskom članu Predsjedništva BiH, koji podržava Donalda Trampa i poziva Srbe u Americi da učine isto.

- Neću valjda podržavati Bajdena koji je obični srbomrzac, koji oko sebe okuplja one koji će sigurno, ako dođu na vlast, sve usmjeriti protiv naše zajednice u BiH, pa čak i Hrvata u političkom smislu - kaže Dodik.

Analitičari upozoravaju da će se Bajden, pobijedi li na izborima, zalagati za centralizovanu BiH u kojoj nema mjesta za Srbe, kao i za priznanje nezavisnosti tzv. Kosova.