latinica  ћирилица
24/10/2020 |  19:59 ⇒ 25/10/2020 | 09:04 | Autor: RTRS

Tri nova ministarstva u Vladi Srbije (VIDEO)

U novoj Vladi Srbije biće tri nova ministarstva. Narodna skupština razmatrala je Prijedlog zakona o ministarstvima, koji će sutra na glasanje. Sutra će biti poznata i imena ministara, poslije sjednice SNS-a. Mandatarka, Ana Brnobić, ekspoze predstavlja u srijedu.
Vlada Srbije (Foto: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC) -
Vlada Srbije (Foto: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC)

Prema Prijedlogu zakona o ministarstvima, Vladu Srbije će činiti 21 ministarstvo, a tri nova biće Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, Ministarstvo za ljudska prava, ravnopravnost polova i društveni dijalog, kao i Ministarstvo za brigu o selu.

Ostaju ministarstva finansija, privrede, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, zaštite životne sredine, građevinarstva saobraćaja i infrastrukture, rudarstva i energetike, trgovine turizma i telekomunikacija.

Ostaće i ministarstvo pravde, zatim državne uprave i lokalne samouprave, MUP, ministarstvo odbrane, spoljnih poslova, ministarstvo za evropske integracije, kao i ministarstva prosvete, zdravlja, omladine i sporta, kulure i informisanja, rada zapošljavanja boračkih i socijalnih pitanja.

Prijedlog zakona o ministarstvima u skupštinsku proceduru je uputilo 167 poslanika sa liste "Aleksandar Vučić – za našu djecu".

Mandatarka Ana Brnabić, prema najavi, svoj kabinet i ekspoze u parlamentu treba da predstavi u srijedu, 28. oktobra, a sastav nove vlade biće poznat poslije sjednice Predsjedništva SNS-a, koja je zakazana za 25. oktobra.

Za sada se sa sigurnošću može reći jedino da će Siniša Mali ostati ministar finansija. Maja Gojković bi trebalo da preuzme Ministarstvo porodice, a prema nekim najavama, moglo bi doći do rotacije Nebojše Stefanovića i Aleksandra Vulina.

Analitičari kažu da činjenica da se ovoliko odugovlačilo sa imenima pokazuje da SNS-u nije lako predložiti kandidate.

SPS i SPAS dobiće po jedno mjesto u Vladi. Aleksandar Šapić je rekao da neće biti ministar, dok bi socijalisti mogli kandidovati ženu za ministra, jer će prema planu, 50 odsto ministarskih pozicija zauzeti žene.