latinica  ћирилица
25/10/2020 |  13:27 ⇒ 20:19 | Autor: SRNA

Nove mjere u Hrvatskoj

Šef nacionalnog štaba civilne zaštite Hrvatske Davor Božinović rekao je da će od sutra u ponoć stupiti na snagu nužne epidemiološke mjere koje se odnose na zabranu okupljanja.

- Donismo odredbu kojom se propisuje stroga mjera fizičkog distanciranja, dva metra u zatvorenim prostorima i 1,5 metar na otvorenim. Zabranjuje se održavanje svih okupljanja sa više od 50 lica, a na svadbama i sahranama najviše može biti 30 ljudi- rekao je Božinović na konferenciji za novinare.

Na ostalim privatnim svečanostima biće dozvoljeno okupljanje najviše 15 lica, a sportska takmičenja mogu se održavati samo bez publike.

Јavna okupljanja mogu trajati samo do 22.00 časa, a svadbe do ponoći, do kada će trajati i okupljanja u ugostiteljskim objektima.

- Obavještenja o okupljanjima više od 30 lica moraju se dostaviti civilnoj zaštiti, kao i evidencija za sva okupljanja sa više od 15 osoba - rekao je Božinović.

Zabranjuje se prodaja alkohola od ponoći do 6.00 časova.

Obavezno je nošenje maski na otvorenom kad nije moguće obezbijediti distancu. Maske su obavezne i na grobljima, zbog praznika Svih svetih.

Mjere se određuju na 14 dana nakon čega će biti procijenjeno njihovo provođenje i donesena odluka i njihovom eventualnom daljem produžavanju.

Direktor Nacionalnog instituta za javno zdravstvo Krunoslav Capak i ministar zdravlja Vili Beroš istakli su da u cijelom svijetu raste broj novooboljelih, a Hrvatska je na sredini među evropskim zemljama.