latinica  ћирилица
25/10/2020 |  18:18 ⇒ 21:49 | Autor: RTRS

Republika Srpska dobija najveću solarnu elektranu u regionu (VIDEO)

Za dvije godine, Republika Srpska trebalo bi da dobije najveću solarnu elektranu u regionu.
Solarni paneli - Foto: RTRS
Solarni paneliFoto: RTRS

Gradiće je Elektroprivreda Republike Srpske, na platou Zubaca kod Trebinja, nakon što je Vlada donijela odluku o koncesiji za izgradnju Solarne elektrane Trebinje 1. Dosadašnji, gotovo zanemariv udio električne energije iz domaćih solarnih elektrana, trebalo bi da bude povećan na četiri odsto, od ukupno proizvedene električne energije u Srpskoj.

To bi bio novi kvalitetan doprinos ukupno proizvedenoj energiji iz obnovljivih izvora, i u skladu je sa strategijom razvoja domaće energetike. Ograničavajući faktor, na bh. nivou, bile su izdate dozvole i popunjen potencijal od 133 megavata za solarne i vjetro elektrane.

- Međutim, regulatorno tijelo je odobrilo novi okvir za nove vjetro parkove, tako da ćemo i ostalu pripremljenu dokumentaciju usmjeriti prema Vladi, kako bismo dobili nove solarne elektrane tipa Ljubinja, Trebinja 2 i Trebinja 3 - naveo je Luka Petrović, v.d. direktora Elektroprivrede Republike Srpske.

Prednost područja Hercegovine je veliki broj sunčanih dana u godini. Solar Trebinje 1 imaće instalisanu snagu 73 megavata, sa godišnjom proizvodnjom od stotinu devet gigavatčasova struje.

- Elektrana će proizvoditi dva do dva i po puta više električne energije u ljetnom periodu. To je jako značajno jer su u ljetnom periodu dotoci u akumulacije hidroelektrana znatno manji, a i proizvodnja hidroelektrana je manja - pojašnjava Željko Ratković, direktor direkcije za investicije MP Elektroprivreda.

Solarna fotonaponska elektrana Trebinje 1 trebalo bi da bude izgrađena na na površini od 120 hektara. Narednih dana očekuje se dobijanje građevinske dozvole, a prvi radovi trebalo bi da počnu u narednih šest mjeseci.

U izgradnji bi učestvovala domaća radna snaga i građevinska operativa, uz zapošljavanje određenog broja radnika poslije izgradnje. Koncesiona naknada u gradski budžet iznosila bi oko 500.000 KM.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić kaže da će ta sredstva biti uložena u investicije i infrastrukturne projekte.

Za domaći sistem do sada su struju isporučivale male solarne elektrane. U prošloj godini proizvele su simboličnih 7,3 gigavatčasa, ili 0,1 odsto u odnosu na ukupno proizvedenu električnu energiju.

- Obaveze koje proističu iz ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice, pogotovo nove obaveze iz energetske tranzicije, predviđaju veću integraciju obnovljivih izvora, pogotovo onih obnovljivih izvora koji funkcionišu na tržišnim principima, bez odgovarajućeg podsticaja - navodi Aleksandar Јegdić, sekretar Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske.

Ranije izgrađene male solarne elektrane su uglavnom u sistemu podsticaja, što neće biti slučaj sa Solarnom elektranom Trebinje 1.