latinica  ћирилица
26/10/2020 |  08:58 ⇒ 09:03 | Autor: sputniknews.com

SZO: Srbija treba da razmišlja o novim mjerama

Direktor Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša izjavio je danas da treba razmišljati o novim mjerama protiv širenja virusa korona.
Beograd (Foto: Shutterstock) -
Beograd (Foto: Shutterstock)

On je rekao da su cifre novooboljelih visoke i da situacija jeste ozbiljna.

Takva epidemiološka situacija je u skladu sa trendom u Evropi i sjevernoj hemisferi, koji je generalno zabrinjavajući, rekao je Ivanuša za RTS.

- Treba zaustavljati pogoršanja što je ranije moguće, jer vidimo da se zemlje koje to nisu uradile sada nalaze pred velikim izazovima - upozorio je Ivanuša.

On je naveo da je Srbija mnogo toga uradila, da je brzo prebacila zdravstveni sistem sa normalnog na kovid, kao i da su na snazi mnoge mjere, ali da se one ne izvode na najoptimalniji način i da ima mjesta za poboljšanje.

- Treba razmišljati o novim mjerama, treba ograničiti okupljanje ljudi, omogućiti onima koji idu na posao da su bezbjedni, svuda održavati fizičku distancu, maske, higijenu ruku, testiranje onih koji imaju simptome, karantin za oboljele, kao i pravovremeno liječenje - naglasio je Ivanuša.

On kaže da PCR testiranje ljudi koji ulaze u Srbiju nije odlučujuća mjera, već da je najbitnije poštovati javno - zdravstvene mjere.

Ivanuša navodi i da su nove kovid bolnice od izuzetnog značaja jer će ljudima biti potrebno bolničko liječenje, ali da bolnica ne može sprečiti epdiemiju, koja se spriječava javnozdravstvenim mjerama.