latinica  ћирилица
26/10/2020 |  14:02 ⇒ 14:03 | Autor: SRNA

U FBiH obavezno nošenje maski na otvorenom

Krizni štab federalnog Ministarstva zdravstva je zbog pogoršane epidemiološke situacije danas donio naredbu da je nošenje zaštitnih maski obavezno na otvorenom prostoru na teritoriji cijele FBiH.
Zaštitna oprema (foto:GradZvornik) -
Zaštitna oprema (foto:GradZvornik)

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez rekao je novinarima u Sarajevu, nakon sjednice Kriznog štaba, da je donesena i naredba da sve bolnice u FBiH u roku od 72 časa moraju staviti svoje kapacitete na raspolaganje.

Čerkez je rekao da je zatraženo i da se aktiviraju sve akreditovane laboratorije na području FBiH, te da su kantonalna ministarstva pozvana da sklope ugovore i počnu tesitranje.

On je rekao da će u FBiH biti uvedeno i antigensko testiranje.

- Naredbe su propisane za narednih 14 dana. Situacija se značajno pogoršala. Vidjeli smo i da današnje cifre to pokazuju. Incidenca je 160, duplo više nego prije sedam dana - rekao je Čerkez.

Iz Kriznog štaba su podsjetili i na mjere lične zaštite, koje osim nošenja maski, podrazumijevaju i držanje distance od dva metra, redovno pranje ruku, provjetravanje prostorija, izbjegavanje okupljanja i mjesta gdje se okuplja veći broj ljudi, te smanjenje društvenih kontakata sa drugim ljudima.

- Svi zajedno se moramo pridržavati propisanih mjera jer u protivnom može doći do dalje eskalacije zdravstvene krize, ugrožavanja života i zdravlja ljudi, ali i ogromnih ekonomskih i društvenih posljedica - poručio je Čerkez.