latinica  ћирилица
26/10/2020 |  18:49 ⇒ 20:00 | Autor: RTRS

Nove epidemiološke mjere izazvale burne političke rasprave (VIDEO)

Nove epidemiološke mjere u Republici Srpskoj dovele su i do političkih rasprava. Donesene su sa ciljem zaštite građana ali i privrede poručio je portparol SNSD-a Radovan Kovačević, reagujući na kritike poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini. Kovačević je naveo da je riječ o populističkom potezu i da predstavnici ove partije politički interes stavljaju iznad zdravlja građana. Opozicija je negodovala i zbog prekida nastave u školama.

Zbog pogoršane situacije Republički krizni štab uveo je dodatne mjere. Јedna od njih je i skraćeno radno vrijeme ugostiteljskih objekata, ali i prekid nastave u školskim objektima. Dok se u pojedinim zemljama regiona uvode drastičnije mjere, poput policijskoj časa i zabrane kretanja to u Srpskoj za sada nije slučaj. Ipak, političke ocjene ovih odluka, ne izostaju.

- Јa se zaista divim zdravstvenim radnicima i čestitam na svemu što rade, ali moram da naglasim da se oni ovdje ne bore samo protiv virusa, nego i protiv nepostojanja sistema. Međutim, u ovom slučaju institucije su potpuno zakazale - naglasila je Јelena Trivić, poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Sa druge strane ove navode populističkim ocjenjuje portparol SNSD-a Radovan Kovačević. Konstatatuje da je epidemiološka situacija ozbiljna i da zahtjeva ozbiljne i odgovorne mjere. Podsjeća da se u brojnim zemljama uvode drastičnije mjere i obustavlja rad u privrednim djelatnostima.

- Vlast u Republici Srpskoj u ovoj situaciji se ponaša krajnje odgovorno i u skladu sa preporukama struke, a sve sa ciljem da se pronađe optimalan model koji će na adekvatan način sačuvati zdravlje ljudi, smanjiti mogućnost širenja virusa, ali i zaštiti interese naše privrede - rekao je Kovačević.

Predstavnici pojedinih političkih partija kritikivali su i obustavu rada škola u Republici Srpskoj. DNS poručuje da jedna takva mjera nije mogla biti donesena kao hitna, a SDS tvrdi da se struka pitala manje od politike. SNSD ističe da briga za zdravlje stanovnika nema alternativu.

- Mjere koje su donesen sada trebalo bi da garantuju da nećemo, poput nekih zemalja u regionu i brojnih u Evropi, morati donositi one najrigroznije mjere koje bi nanijele ozbiljne štete našoj privredi, ali i ukupnom kvalitetu života naših građana - dodao je Radovan Kovačević.

Nadležni inspektori su u proteklih sedam dana izrekli mjeru sedmodnevne zabrane rada za još 11 ugostiteljskih objekata u Republici Srpskoj, jer je utvrđeno da se nisu pridržavali zaštitnih mjera s ciljem sprečavanja i suzbijanja zaraznih bolesti, saopšteno je iz Inspektorata Srpske. Izvršeno je dvije i po hiljade kontrola u kojima su u 34 slučaja subjekti zatečeni u prekršaju, te su im izrečene i kazne u iznosu od 41 hiljadu maraka.