latinica  ћирилица
28/10/2020 |  08:28 ⇒ 08:32 | Autor: sputniknews.com

Gradi se najduži podvodni tunel na svijetu (VIDEO)

Nakon više od decenije planiranja, počeli su radovi na najdužem podvodnom tunelu na svijetu.
Najduži podvodni tunel (foto:Јutjub/ FemernAS) -
Najduži podvodni tunel (foto:Јutjub/ FemernAS)

Tunel Fermarnbelt povezivaće Dansku i Njemačku, spuštaće se i do 40 metara ispod Baltičkog mora i biće otvoren 2029. godine, piše Si-En-En.

Tunel koji će biti dug 18 kilometara jedan je od najvećih evropskih infrastrukturnih projekata, a u njega će biti uloženo preko sedam milijardi evra.

Prolaziće Femarnovim pojasom, tesnacem između njemačkog ostrva Femarn i danskog ostrva Loland, a zamišljen je kao alternativa trenutnoj trajektnoj liniji iz Rodbija i Putgardena koja svake godine prevozi milione putnika. Trajektu treba 45 minuta, a nakon izgradnje tunela, vozom će biti potrebno sedam, a automobilom deset minuta kako bi se iz jedne države prešlo u drugu.

Tunel, čiji je službeni naziv Fermarnbelt fiksd link, ujedno će biti i najduži kombinovani tunel na svijetu - imaće komponente puta i željeznice.

Sastojaće se od dva auto-puta, sa dvije trake, koji će biti odvojeni službenim prolazom i dvema naelektrisanim željezničkim prugama, prenosi Indeks.

- Danas, ako idete vozom od Kopenhagena do Hamburga, treba vam oko četiri i po sata. Nakon završetka izgradnje tunela isto putovanje trajaće dva i po sata. Mnogi lete između ta dva grada, ali će u budućnosti biti bolje samo sesti u voz - rekao je Јens Ole Kaslund, tehnički direktor u danskoj državnoj kompaniji Femern A/S, koja je zadužena za ovaj veliki projekat.

Isto putovanje bić brže i za vozače, jer će se uštedjeti vrijeme koje inače provedu u čekanju na trajekt.

Projekat datira još iz 2008.

Osim pozitivnog uticaja na putničke vozove i automobile, tunel će tako djelovati i na teretne kamione i vozove. Naime, stvara se kopnena ruta između Švedske i srednje Evrope, koja će biti 160 kilometara kraća nego što je danas.

Trenutno se saobraćaj između Skandinavskog poluostrva i Njemačke preko Danske može odvijati trajektom preko Fermanbelta ili dužom rutom preko mostova između ostrva Zeland, Funen i poluostrva Јitland.

Projekat datira još iz 2008. godine kada su Njemačka i Danska potpisale ugovor o izgradnji tunela. Nakon toga je trebalo više od 10 godina kako bi obe države donijele posebne zakone i sprovele povezane studije.

Iako je postupak sa danske strane dovršen, u Njemačkoj su se brojne organizacije žalile na ovaj projekat, prensoi B92.

Ipak, Mihael Lovendal Kruse iz Danskog društva za zaštitu prirode smatra da će projekat biti koristan za okolinu.

- Kao dio tunela Fermarnbelt stvoriće se nova prirodna područja i kameni grebeni na danskoj i njemačkoj strani. Prirodi je potreban prostor i kao rezultat toga biće više prostora za prirodu. Ali najviše koristi imaće klima. Vozovi će biti konkurencija avio-saobraćaju, a prevoz tereta električnim vozovima daleko je najbolje rješenje za životnu sredinu - rekao je Kruse za Si-En-En.