latinica  ћирилица
28/10/2020 |  18:39 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Drastično povećanje broja hospitalizovanih od virusa korona u Srpskoj (VIDEO)

Za samo 24 časa u Srpskoj je 47 pacijenata više hospitalizovano u bolnicama zbog kovid 19 oboljenja. Ispred Univerzitetsko -kliničkog centra kolone sanitetskih vozila iz lokalnih zajednica sa kovid pozitivnim pacijentima, a od njih 209 koji su tu hospitalizovani, čak 120 mora da bude na kiseoničkoj potpori.
Sastanak o epidemiološkoj situaciji - Foto: Twitter
Sastanak o epidemiološkoj situacijiFoto: Twitter

Situacija alarmantna, ali pod kontrolom,i na lokalnim zajednicama je uvoditi po potrebi rigoroznije epidemiološke mjere od republičkih.

Situaciju uozbiljiti,a kako drugačije nego stalnim ponavljanjem o poštovanju epidemioloških mjera jer zdravlje mora da bude na prvom mjestu svima.Teška klinička slika svih kovid oboljelih u Univerzitetsko kliničkom centru.

Generalni direktor UKC Republike Srpske Vlado Đajić rekao je da je u UKC Srpske hospitalizovano 209 pacijenata pozitivnih na virus korona, a da je samo prije četiri dana taj broj bio 76, što dovoljno govori o trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

On je naveo da je u UKC do sada liječeno oko 2.000 pacijenata, a oko 250 ih je bilo na respiratoru, te da je preživljavanje više od 40 odsto što je u svjetskom vrhu

Studenti medicine već pomažu zdravstvenom sektoru od marta mjeseca u higijensko epidemiološkim služabama,ali ako bude potrebe biće i u kliničkim službama, jer ovo je jedinstvena prilika za praksu tokom pandemije,poručuju njihovi profesori.

- Medicinski radnici su pod velikim pritiskom, te moramo učiniti sve da im pomognemo, da im relaksiramo smjene, umjesto da kritikujemo - izjavio je dekan Medicinskog fakulteta Banjaluka Ranko Škrbić.

Grad Banjaluka uveo brojne mjere,od pozivanja pšenzionisanih zdravstvenih radnika koji će raditi kao ispomoć na telefonskim linijama sa zaraženim pacijentima,do povećanja broja radnika u ambulantama za akutne respiratorne infekcije do odluke o stimulaciji od 10 odsto za sve one koji su direktno uključeni u rad sa virus pozitivnim.Grad je Domu zdravlja dodijelio i dodatnih 150.000 maraka.

- Moramo kreirati i novi paket mjera podrške privredi na svim nivoima - istakao je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Bolnica "Sveti Vračevi" u Bijeljini sve sboje snage usmjerava u edukovanje kadra, jer je neophodno odmijentiti sve one koji se mjesecima danonoćno bore.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić smatra da je potrebno mnogo više apelovati na ljude da poštuju epidemiološke mjere.

Direktor bijeljinske bolnice "Sveti vračevi" Zlatko Maksimović rekao je danas da se u kovid bolnici trenutno nalazi više od 40 pacijenata, ali da nema mjesta panici jer se stvari drže pod kontrolom i moral zdravstvenih radnika je visok.

Univerziteska bolnica u Foči tokom prethodnih mjeseci u borbi sa zaraženim pacijentima i stalnim upozorenjima na što manja okupljanja koja dovode do širenja virusa.

Direktor fočanske bolnice Radmil Marić naveo je da je tokom pandemije, zahvaljujući ulaganjima Vlade, otvorena kovid laboratorija koja je samo danas napravila više od 200 testova.

Različite su epidemiološke situacije po gradovima i opštinama Srpske. Većina vapi za što više medicinskog kadra.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da je zdravstveni sistem umoran i da su zdravstveni radnici premoreni.

Lokane zajednice moraju imati stalno na umu da mogu donijeti rigoroznije mjere nego što nalažu republičke epidemiološke. Јedan od velikih problema epidemiologa je skrivanje kontakata od stane zaraženih

Šef Tima za praćenje mjera i preporuka Republičkog štaba za vanredne situacije Nenad Stevandić izjavio je da postoji procjena da će se situacija u vezi sa širenjem virusa korona u Republici Srpskoj radikalizovati u narednih pet do sedam dana.

Srpska je prešla brojku od 100.000 testiranja na virus korona PCR metodom.

- Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije  bila je da se na ovaj način vrši testiranje, kroz definiciju slučaja, identifikaciju. Mi se vodimo sa tri tačke - identifikacija, izolacija i praćenje kontakata - rekao je direktor Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković.

I mediji su pozvani da što više prikazuju priče o pacijentima koji su preležali kovid 19, jer samo na taj način građani mogu steći sliku o ozbiljnosti ovog oboljenja. A upravo je Televizija Republike Srpske prva u dokumentarnom filmu "Nema heroja bez maske" objavila priču pacijenta koji je proveo 32 dana na respiratoru, a 75 ležao u Univerzitetsko-kliničkom centru.