latinica  ћирилица
28/10/2020 |  19:06 ⇒ 20:13 | Autor: Agencije

Vukovar ponovo neće ćirilicu

Gradsko vijeće Vukovara ponovo je podržalo zaključak gradonačelnika Ivana Penave da još nisu stvoreni uslovi za proširenje prava srpskoj nacionalnoj manjini.
Dvojezične table u Vukovaru (Foto: Hina) -
Dvojezične table u Vukovaru (Foto: Hina)

O stepenu razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima Vukovara se odlučuje svake godine u Gradskom vijeću, a i ove godine je sa 12 glasova za i šest protiv podržan zaključak gradonačelnika da još nije vrijeme za ćirilicu u Vukovaru.

Zaključak je donesen nakon višečasovne rasprave članova vijeća, a Penava je ovo obrazložio time da još nisu procesuirani ratni zločini.

U zaključku koji prenose hrvatski mediji se navodi da "kada su još zapostavljena temeljna ljudska prava velikoj većini građana Vukovara svih nacionalnosti koji su se usprotivili velikosrpskoj agresiji 1991. godine i to pravo na ljudski život, ljudsko dostojanstvo i ljudsku slobodu sistemskim odgađanjem provođenja postupaka protiv počinilaca ratnih zločina, nisu učinjeni potrebni preduslovi za priznavanje novih posebnih prava u okviru ravnopravne upotrebe jezika i pisma srpskoj nacionalnoj manjini".

Poslanik SDSS-a Srđan Kolar je rekao da natpisi sa nazivima u Vukovaru još nisu označeni po Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjima.

Ministar pravosuđa Ivan Malenica kaže da se, prema onome što on zna, Zakon o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina već primjenjuje u Vukovaru, ali ne u punoj mjeri.