latinica  ћирилица
29/10/2020 |  11:54 ⇒ 11:55 | Autor: SRNA

U pretresima pronađeni oružje, municija i droga

U pretresima osam lokacija na području Tuzlanskog kantona pronađena je poluautomatska puška kalibra 7,62 milimetra, ručno pravljena puška kalibra 12 milimetara, pet okvira za municiju za automatsku pušku, 256 komada metaka kalibra 7,62 milimetra, računarska i biro oprema, te određena dokumentacija privrednog subjekta, saopšteno je danas iz kantonalnog Ministarstva unutrašnjih poslova.
Policija FBiH - Foto: RTRS
Policija FBiHFoto: RTRS

U ovim pretresima, koji su realizovani na području Tuzle, Gradačca, Lukavca, Živinica, Kalesije, Gračanice i Srebrenika, pronađena su 22 PVC pakovanja sa sadržajem biljne materije kanabis, dvije PVC vrećice sa amfetaminom, dijelovi džointa, tri drobilice za drogu, digitalna vaga, laptop, mobilni telefon i drugi predmeti koji se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnih djela.

Nakon kompletiranja predmeta, Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona biće podneseni izvještaji protiv lica iz Živinica čiji su inicijali I.M. /68/ i A.A. /26/ iz Srebrenika, zbog sumnje da su počinila krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija i protiv odgovornih lica pravnog subjekta u Tuzli zbog sumnje da su počinili krivično djelo posebni slučajevi krivotovorenja isprave.

U slučaju pozitivnog nalaza vještačenja oduzetih materija, Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona biće dostavljeni izvještaji protiv E.H. i F.D, oba iz Tuzle, M.B. i A.D. /25/, oba iz Gradačca i A.K. /31/ iz Lukavca, zbog sumnje da su počinili krivično djelo posjedovanje i omogućavanje uživanja droge ili neovlaštena proizvodnja i promet droge.

Pripadnici Uprave policije MUP-a Tuzlanskog kantona su, postupajući po naredbama opšinskih sudova i po sačinjenom operativnom planu sprovođenja mjera na sprečavanju, otkrivanju i identifikaciji izvršilaca krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe narkotičkih sredstava, nedozvoljenog držanja oružja i municije i drugih predmeta, pretrese na pomenutim lokacijama izvršili juče.