latinica  ћирилица
29/10/2020 |  13:42 ⇒ 19:49 | Autor: sputniknews.com

Četvoro poginulih u napadima u Francuskoj, Makron poručio da će mobilisati vojsku (VIDEO)

Na teritoriji Francuske dogodila su dva napada u kojim su ukupno ubijene četiri osobe, a nekoliko je povrijeđeno.

Makron u Nici (foto: AFP 2020 / Eric Gaillard) Prvi napad dogodio se u Nici, gdje je napadač usmrtio tri osobe, a drugi u Avinjonu kada je policija upucala napadača.

Istovremeno, u DŽedi, u Saudijskoj Arabiji, napadač je nožem izbo stražara u francuskom konzulatu. On je povrijeđen ali nije u opasnosti.

Policija u Nici uhapsila je napadača za koga se sumnja da je nožem ubio tri osobe, od kojih je jednoj ženi odsjekao glavu, a nekoliko povrijedio.

U francuskom Avinjonu muškarac je sa povicima "Alahu akbar" pokušao da napadne policajce, ali je u obračunu sa njima nastradao, dok je nekoliko minuta kasnije uslijedio i treći napad i to u Saudijskoj Arabiji.

19.36 - Tramp: Napadi moraju odmah prestati, nijedna država ne može dugo da trpi

- Naša srca su sa narodom Francuske. Amerika stoji sa svojim najstarijim saveznikom u ovoj borbi. Ovi radikalni islamski teroristički napadi moraju odmah prestati. Nijedna država, Francuska niti bilo koja druga, ne može dugo da trpi! - napisao je američki predsjednik Donald Tramp na svom Tviter profilu.

18.20 - Policija je izrazila uvjerenje da je muškarac koji je jutros u Nici odsjekao glavu ženi i ubio još dvije osobe dvadesetjednogodišnjak iz Tunisa. Policijski izvori navode da je on u Francusku nedavno došao iz Italije. Isti izvori ističu da je u toku provjera njegovog identiteta.

16.44 - U Lionu je uhapšen muškarac naoružan nožem. Riječ je o Avganistancu, starom oko 20 godina  koji je bio odjeven u tradicionalnu odjeću, saopštili su izvori iz policije.

- Nosio je nož dug 30 centimetara i djelovalo je da je spreman da krene u akciju - rekao je za AFP Pjer Oliver, načelnik drugog okruga u Lionu.

Uhapšeni muškarac nalazi se u policiji na ispitivanju. Hapšenje se dogodilo u blizini željezničke stanice u istorijskom srcu grada.

15.46 - Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je da će nakon napada u Nici biti mobilisane dodatne vojne snage, kao i da se uvodi pojačana kontrola bezbjednosti u školama.

15.30 - Nedaleko od Pariza, pored crkve, policija je uhapsila muškarca koji je, vjerovatno, namjeravao da izvede napad.
Kako navodi "Parisien", uhapšena osoba je saopštila svom ocu, prije izlaska iz kuće, da želi da "uradi isto kao u Nici". Otac se obratio policiji koja je locirala njegovo vozilo i uhapsila muškarca.

14.36 - Mađarska: Probudi se Evropo - oslobađaju se ekstremističke ideologije

- Ekstremističke, antihrišćanske ideologije, grupe i osobe koje imaju za cilj uništavanje tradicionalnih evropskih vrijednosti i načina života počinju da se oslobađaju, rekao je danas, poslije napada u Nici, mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

14.29 - Bivši francuski predsjednik Nikola Sarkozi osudio napad u Nici: Vrijeme je da uzvratimo varvarstvu!

14.22 - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da terorizam nikada neće pobijediti moralne i ljudske vrijednosti i da saosjeća sa porodicama ubijenih u Nici.

On je to napisao na Tviteru, povodom dva napada u Francuskoj, u Nici i Avinjonu.

- Naše misli su sa porodicama ubijenih u terorističkom napadu u Nici, narodom Francuske i predsjednikom Emanuelom Makronom. Terorizam nikada neće pobijediti moralne i ljudske vrijednosti koje dijelimo - napisao je Vučić.

14.16 - Papa Franja se moli za žrtve napada u Nici.

14.11 - Emanuel Makron stigao u Nicu.

13.59 - Ambasada Francuske u Madridu odlučila je da pojača mjere bezbjednosti nakon terorističkog napada u Nici.

13.47 - Visoki italijanski zvaničnici osudili su napad u francuskoj Nici. PredsЈednik Italije Serđo Matarela uputio je telegram saučešća francuskom kolegi Emanuelu Makronu.

13.43- Putin uputio telegram saučešća Makronu

13.42 - Italija osuđuje napad u Nici

13.41 - Britanski premijer Boris DŽonson nazvao je napad u francuskoj Nici varvarstvom i napomenuo da Velika Britanija podržava Francusku u borbi protiv terorizma i netolerancije.