latinica  ћирилица
29/10/2020 |  18:16 ⇒ 22:02 | Autor: SRNA

Dodik: Ruski stav da se ukine funkcija visokog predstavnika

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov poželio je našem narodu u Republici Srpskoj sve najbolje i ponovio opredjeljenje Rusije za poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, te da Ruska Federacija smatra da je pozicija visokog predstavnika anahronizam koji treba da nestane i da bude ukinuta, izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.
Milorad Dodik - Foto: SRNA
Milorad DodikFoto: SRNA

Dodik je naglasio da je tokom telefonskog razgovora Lavrov prvi put iznio opredjeljenje da se u Banjaluci otvori odjeljenje Ambasade Rusije.

- Lavrov je zahvalio i na našem stavu da se ne pridružimo sankcijama koje neke zemlje svijeta uvode Rusiji. Rekao sam da se mi nećemo tome pridružiti ni pod kakvim okolnostima i zahtjevima. Takođe, upoznao sam ministra Lavrova o političkoj situciji u BiH i on je razumio naše kretanje ka EU - rekao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH je upoznao ruskog ministra spoljnih poslova i o problemima u vezi evropskog puta BiH.

- Rekao sam da i tu ima problema i da EU kroz 14 tačaka svog Mišljenja od nas traži da se odreknemo entitetskog glasanja u BiH što bi bilo pogubno za Srbe i Republiku Srpsku. Mi to ne možemo da uradimo i kada dođe do toga to pitanje neće biti na dnevnom redu - rekao je Dodik.

On je napomenuo da EU traži i da se pitanja od evrpskog značaja, odnosno, gotovo sva prenesu u nadležnost BiH, o čemu se ne može diskutovati sa Republikom Srpskom koja to neće dozvoliti.

- Vjerovatno iz tog razloga ćemo imati i problema u vezi sa tim kretanjem ka EU. Što se tiče NATO, sada smo u stanju odnosa da saradnja sa Sjeveroatlantskom alijansom ne prejudicira rješenje. Kao što znate prejudicirati znači da nije odlučeno - rekao je Dodik.

On je naglasio da će se o tom pitanju odlučivati nekada, ponoviviši stav da je protiv integracije u NATO.

- Isto tako je ranije bio stav i pravila se atmosfera kako je sve gotovo i da u tom pogledu nema niko ništa da priča već jednostavno da se prikloni. Danas to nije tako i razgovarao sam sa nekim ljudima u NATO koji znaju da saradnja ne prejudicira rješenje - rekao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH dodao je da je sa Lavrovom razgovarao i o ekonomskim pitanjima, te pitanjima iz oblasti kulture.

- Potvrdio je i da se sprema moj sastanak sa predsjednikom Vladimirom Putinom, ukoliko se imalo poboljša epidemiološka situacija do Nove godine - rekao je Dodik.