latinica  ћирилица
29/10/2020 |  19:13 ⇒ 20:00 | Autor: RTRS

Na UKC-u Srpske fizički odvojeno Kovid odjeljenje (VIDEO)

U posljednja 24 časa u Republici Srpskoj registrovano je 649 slučajeva virusa korona, od testiranog hiljadu 371 uzorka. Prijavljeno je 9 smrtnih slučajeva, kod kojih je utvrđeno prisustvo virusa. Najviše novozaraženih ponovo je iz Banjaluke - 187, a virus je potvrđen u još 40 lokalnih zajednica. Pritisak na zdravstvene ustanove raste, a svakodnevno se popunjavaju smještajni kapaciteti u bolnicama.
KOVID ambulanta - Foto: RTRS
KOVID ambulantaFoto: RTRS

U Republici Srpskoj hospitalizovano je 598 pacijenata, a najveći pritisak je na Univerzitetskom-kliničkom centru. Reorganizovan je rad. Fizički je odvojeno Kovid odjeljenje u Centralnom medicinskom bloku od drugih klinika, da bi se zaustavilo potencijalno širenje zaraze.

- Trenutna situacija na UKC-u je alarmantna. Mi imamo hospitalizovanih 225 pacijenata. Kapaciteti Klinike za plućne bolesti su popunjeni, Klinike za infektivne bolesti takođe - istakla je doktor Renata TAamburić, specijalista interne medicine na UKC-u Republike Srpske.

Osim materijalnih iscrpljuju se i ljudski kapaciteti. Ljekari apeluju na poštovanje mjera. Od početka pandemije, u posljednjih 10 dana testira se najviše uzoraka na dnevnom nivou. Da bi se rasteretile prostorije za uzimanje uzoraka u centru grada i na Paprikovcu, u Banjaluci je otvoren auto-punkt na lokaciji Malte.

- Svi pacijenti koji ovdje budu davali uzorak biće prethodno obaviješteni od strane HES-a, imaće odgovarajuću uputnicu koja će biti pripremljena i koja će ih čekati ovdje - naglasila je Nevena Todorović, direktorka Doma zdravlja Banjaluka.

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, naglasio je da je objekat u funkciji sutra od osam časova.

- Radiće se u jutarnjem terminu uzimanje uzoraka sa uputnicom. Ovo nije komercijalno testiranje, da se razumijemo - naglasio je Radojičić. 

Auto punkt je sistem koji koristi većina zemalja Evropske Unije. Pokazao se efikasnim.

Takozvani "Drajv in" sistem trebalo bi da ubrza proceduru uzimanja uzorka, smanji gužve n Poliklinici u centru grada i na Univerzitetskom-kliničkom centru. Oni koji daju uzorak ne treba da izlaze iz automobila. Evidencija i uzimanje uzorka trajaće do 10 minuta.

Zbog nepovoljne situacije kapaciteti su povećani i u Kovid ambulanti u Banjaluci u naselju Dolac. Svakodnevno su u ovoj ustanovi zaraženim pacijentima na raspolaganju dva tima porodične medicine.

- Nažalost, broj oboljelih raste u skladu sa epidemiološkom situacijom. Dnevno u prosjeku, pregleda se od 50 do 60 pacijenata. Ambulanta radi svaki dan i vikendom, od 8 do 16 časova, s tim da će doći do proširenja kapaciteta rada - istakla je Sanja Marić - Preradević, rukovodilac Kovid ambulante.

U Banjaluci će uskoro u funkciji za prijem Kovid pacijenata biti i zgrada stare Hirurgije, čija je sanacija u toku. Prioritet je da se svim pacijentima pruži adekvatna medicinska njega.

- Nema podlijeganja nikakvim grupama, a pogotovo ne politički motivisanim nastupima i omalovažavanjima. Da napravimo gubitke kakve smo imali sa poljskom bolnicom koju smo izgubili, a sada će se moža pokazati da će nam trebati - istakao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Poznato je da se, za sada, kod većine zaraženih ispoljava lakša klinička slika, ali procentualno, sa većim brojem zaraženih više je i pacijenata koji završe na intenzivnom liječenju sa nepoznatim ishodom po život.

- Trebamo raditi na tome da ne dođemo u situaciju da iscrpimo sve moguće rezerve. Nećemo imati gdje da smjestimo takve pacijente, a takođe nećemo moći da pružimo zdravstvenu zaštitu pacijenata koji nisu Kovid pozitivni - dodala je Renata Tamburić.

Da bi se sačuvalo zdravlje za vrijeme sezonskog gripa i virusa korona ljekari još jednom apeluju - zaštitna maska, fizička distanca i lična higijena jedini su način borbe protiv virusa.