latinica  ћирилица
29/10/2020 |  22:40 ⇒ 22:41 | Autor: SRNA

Bez kazne ni nakon 29 godina od etničkog čišćenja Srba iz Požeške kotline

Navršilo se 29 godina od brutalnog etničkog čišćenja Srba iz 26 sela Požeške kotline u Zapadnoj Slavoniji, a za koje niko nije odgovarao, saopštio je predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.
Miodrag Linta - Foto: Novosti.rs
Miodrag LintaFoto: Novosti.rs

Linta je pozvao Tužilaštvo za ratne zločine da pokrene istragu i podigne optužnice protiv nalogodavaca i počinilaca svirepih zločina nad Srbima iz 26 sela Požeške kotline, saopšteno je iz Informativne sl+žbe Saveza Srba iz regiona.

- Nije moguće nikakvo pomirenje između Srbije i Hrvatske dok se hrvatski narod ne suoči sa svojom genocidnom i zločinačkom prošlošću i istinski odbaci ustaštvo i ustašku ideologiju. Brojne činjenice pokazuju da se to neće desiti u skoroj budućnosti a vjerovatno nikada - rekao je Linta.

On je podsjetio da je Krizni štab opštine Slavonska Požega 29. oktobra 1991. godine donio Naredbu o evakuaciji Srba iz 26 sela ispod planina Papuka i Psunja.

U saopštenju se navodi da je to bila jedina i zvanična naredba ove vrste u Evropi poslije Drugog svjetskog rata čije su posljedice bile ubistvo 71 srpskog civila, protjerivanje više od 2.000 Srba i potpuno uništenje više od 1.200 stambenih i privrednih objekata.

Najveći masakar se dogodio 10. decembra kada je Hrvatska vojska svirepo ubila 42 srpska civila. Nakon protjerivanja srpskog naroda iz navedenih 26 sela pripadncii hrvatskih vojnih i policijskih snaga su započeli plansko pljačkanje, paljenje i miniranje srpske imovine u cilju realizacije programa ustaškog režima Franje Tuđmana o stvaranju etnički čiste hrvatske države bez ili sa što manje Srba.

Linta je istakao da za ovaj ratni zločin nad Srbima, kao i za mnoge druge, niko nije odgovarao, a ista sudbina je zadesila srpski narod u drugim dijelovima Zapadne Slavonije. Na području Zapadne Slavonije je na identičan način uništeno više od 180 srpskih sela iz kojih su protjerani Srbi, navodi se u saopštenju.

- Јasno je da etnički motivisano hrvatsko pravosuđe neće procesuirati političke i vojne ličnosti koji su odgovorni za navedeni ratni zločin protiv Srba U pitanju je jedan od mnogih dokaza da je današnja Hrvatska proustaška država koja ubice srpskih civila slavi kao heroje - navodi se u saopštenju.