latinica  ћирилица
30/10/2020 |  15:05 ⇒ 15:09 | Autor: SRNA

Košarac: Podrška izvozno orjentisanoj proizvodnji

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je danas da je obaveza Ministarstva da kroz implementaciju međunarodnih ugovora omogući domaćim mesoprerađivačima plasman robe u Tursku i tržište CEFTE, te da je to pitanje na ljestvici prioriteta.
Staša Košarac - Foto: SRNA
Staša KošaracFoto: SRNA

Košarac je danas u Kalinoviku, nakon sastanka sa načenikom opštine Milevom Komlenović i obilaska govedarske farme u okviru zadruge "Gvozno", rekao novinarima da očekuje da će Evropska komisija uskoro ući u postupak izdavanja sertifikata za izvoz crvenog mesa u zemlje EU.

On kaže da ga raduje činjenica što opština Kalinovik ima svoje razvojne planove, razvoj poljoprivrede, te da to je vidljivo u zadruzi "Gvozno", koja osim uzgoja goveda, razvija i proizvodnju stočne hrane.

Košarac je ocijenio da je to dokaz da institucije Republike Srpske kroz podsticajnu politiku ulažu jako velika sredstva u razvoj stočarstva i poljoprivrede.

- To je dobra politika i poljoprivrednici u Republici Srpskoj cijene napore Vlade Republike Srpske i resornog ministarstva - rekao je Košarac.

Košarac je rekao da je u planu da se, u saradnji sa entitetskim ministarstvima i nadležnim agencijama, pokrene postupak utvrđivanja jedinstvene metodologije za sprovođenje nultog popisa u poljoprivredi.

- To bi značilo da bi na temelju popisa mogli da imamo adekvatne planove strategije razvoja i u tom kontekstu i opština Kalinovik sa aspekta svojih ambicioznih planova treba da planira razvoj poljoprivrede - poručio je Košarac.

Košarac je rekao da će u saradnji sa entitetskim ministarstvima biti otvoren i projekat čipovanja stoke, što će tržiti i EU.

Načelnik opštine Kalinovik Mileva Komlenović zahvalila se na dosadašnjoj saradnji institucija BiH i Republike Srpske sa ovom lokalnom zajednicom na planu realizacije razvojnih projekata.

 -Posebno bih izdvojila projekat organske prozivodnje goveđeg mesa u poljoprivrednom gazdinstvu `Gvozno`. Ovo je jedan od tri takva projekta na nivou BiH - rekla je Komlenovićeva novinarima.

Ona kaže da su Kalinoviku u ovom programu prepoznali svoju razvojnu šansu, tim prije jer je riječ o repro centru tovnih pasminskih goveda kako bi bio obezbijeđen bolji rasni sastav za proizvodnju goveđeg mesa.

Uz pomoć Vlade Srpske Kalinovik mnogo ulaže u proizvodnju mlijeka i mi smo opština sa najvećim podsticajem po litru mlijeka u iznosu od 15 feninga, direktno iz Budžeta Srpske", rekla je Komlenovićeva.

Prema njenim riječima, ove godine plan je da mljekari iz Kalinovika isporuče 500.000 litara mlijeka.

Direktor Poljoprivredne zadruge "Gvozno" u Kalinoviku Vidan Veletić rekao je da je u prethodnom periodu dosta investirano u mehanizaciju, te da uz pomoć institucija Republike Srpske i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa planiraju unaprijediti proizvodnju.

Govedarska farma u okviru zadruge "Gvozno" počela je sa radom 2015. godine nabavkom 60 steonih junica.