latinica  ћирилица
30/10/2020 |  15:42 ⇒ 15:46 | Autor: RTRS

Radojičić za Radio Srpske: Mjere u primarnoj zdravstvenoj zaštiti daju rezultate

Iako nepovoljna epidemiološka situacija u Banjaluci, još je pod kontrolom, jer mjere reorganizacije primarne zdravstvene zaštite, već daju rezultate, pa su čekanja za tesitranje na korona virus u protekla dva dana znatno smanjena.
Igor Radojičić - Foto: RTRS
Igor RadojičićFoto: RTRS

Situacija u kojoj se grad ove godine našao zbog pandemije nije ni malo lako, ali ipak nije uspjela da zaustavi kapitalne projekte, pa će svi radovi na izgradnji vodovodne mreže, mostova i drugih saobraćajnica biti uspješno privedeni kraju. Ovo je, gostujući u programu Radija Republike Srpske, rekao gradonačelnik Banjaluke, Igor Radojičić.

Zbog povećanog broja oboljelih od virusa korona, grad Banjaluka reorganizovao je rad Doma zdravlja i odobrio dodatna sredstva kako bi se angažovao dodatni broj medicinskih radnika.

- Od jutros je u funkciji novi punkt za testiranje na virus korona, iz automobila. Prolazi se brzo, nema zastoja, kontakta sa drugim licima, a u funkciji je i prva lokacija, kod Poliklinike. Otvorena je još jedna ambulanta u Docu i broj medicinskih timova povećan je sa šest, na deset - rekao je gradonačelnik Igor Radojičić za Radio Republike Srpske.

Uprkos brojnim problemima koji su uzrokovani pandemijom, restrukturisanju budžeta i smanjenjem priliva sredstava, ni jedan kapitalni projekat nije obustavljen, a najveći posao su mostovi na Vrbasu.

- Izgrađeni su mostovi u naseljima Česma i Obilićevo, čeličnom konstrukcijom premošten je Vrbas u Toplicama, a idući petak, biće potpisan ugovor sa izvođačem radova, koji je izabran za most u Docu. Taj most biće jedan od simbola Banjaluke - istakao je Radojičić.

Izgradnja vodovodne mreže, ravnomjerno u seoskom, kao i u gradskom području, takođe je jedan od prioritetnih zadataka, koji se uspješno realizuje.

Radi se o stotinama kilometara novih vodovoda i rezervoara na najvišim kotama, završno sa onim u Poniru sa kojeg će, samo sa tog sistema, vodom biti snabdjeveno više od 20 hiljada ljudi. Krajnji cilj je da Banjaluka ne bude žedna i da, podjednako, gradska i prigradska naselja, ali i naša sela, do 2024. godine svi imaju pitku vodu“ podsjetio je Radojičić.
Poseban fokus u ovoj godini grad je stavio na škole i vrtiće, pa su tako čak 32 škole, centralne i područne, renovirane u manjem ili većem obimu.

- Ovih dana vrtići na nekoliko lokacija u gradu otvaraju svoja vrata, u Lazarevu, na Petrićevcu, u ponedejeljak se otvara vrtić Јeževa kućica, u Kuljanima se gradi novi vratić, a počinje i gradnja u Vrbanji - zadovoljan je gradonačelnik, Igor Radojičić.

Prema dosadašnjim procjenama, ovogodišnji gradski budžet, biće manji za oko 20 miliona maraka, ali će Banjaluka nastaviti, uz domaćinski pristup, sa razvojem i izgradnjom, kako je i planirano, poručio je Radojičić za Radio Republike Srpske.