latinica  ћирилица
31/10/2020 |  08:19 ⇒ 08:20 | Autor: sputniknews.com

Serija napada u Nagorno-Karabahu: Јoš jedna nemirna noć

Oružane snage Nagorno-Karabaha optužile su Azerbejdžan da je tokom noći granatirao naseljena mesta i civilnu infrastrukturu te nepriznate republike, dok je azerbejdžansko Ministarstvo odbrane saopštilo da je jermenska strana tokom noći granatirala ceo pojas duž Agdžabedinskog regiona.
Nagorno-Karabah i Јermenija proglasili ratno stanje (Foto: sputniknews.com) -
Nagorno-Karabah i Јermenija proglasili ratno stanje (Foto: sputniknews.com)

Štaviše, jermenska strana ponovo je optužila Azerbejdžan da u napadima na Nagorno-Karabah koristi zabranjenu municiju, a riječ je o elementima hemijskog naoružanja i municije sa bijelim fosforom.

Kada je riječ o napadima, jermenska strana tvrdi da je tokom noći odjeknula serija moćnih eksplozija u blizini gradova Šuši i Stepanakert u Nagorno-Karabahu, kao i da je u ranim jutarnjim časovima u prestonici Nagorno-Karabaha proradila sirena za vazdušnu opasnost.

Istovremeno, vojska Azerbejdžana tvrdi da je najveći broj jermenskih bombi pao u okolini sela Gijamedingli, ali da nije nanijeta veća materijalna šteta, kao i da u tim napadima nije bilo ni povrijeđenih ni poginulih.

Borbe na kontakt liniji u Nagorno-Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Јerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Јermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i djelimična mobilizacija.