latinica  ћирилица
31/10/2020 |  09:47 ⇒ 09:48 | Autor: SRNA

Poštovati sve mjere tokom ispraćaja bležnopočivšeg mitropolita Amfilohija

Mitropolija crnogorsko-primorska poručila je vjernicima koji se sabiraju radi ispraćaja blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija da se pridržavaju propisanih zdravstvenih mjera u borbi protiv virusa korona.
Mitropolija crnogorsko-primorska (foto:nspm.rs) -
Mitropolija crnogorsko-primorska (foto:nspm.rs)

Iz Mitropolije su naveli da je nabavljeno 5.000 zaštitnih medicinskih maski koje će danas biti podijeljene onima koji ih ne budu imali.

- Svjesni cjelokupne zdravstvene situacije, ali i ogromnog poštovanja koje je novoprestavljeni mitropolit uživao, još jednom apelujemo da se svi učesnici ispraćaja pridržavaju propisanih zdravstvenih mjera, da nose maske i drže distancu - navodi se u saopštenju.

Od upokojenja blaženopočivšeh mitropolita narod je počeo da se sabira oko njegovog svetog odra, stotine ljekara su ga ispratile iz Kliničkog centra, a u toku jučerašnjeg dana hiljade ljudi je došlo u Cetinjski manastir da se u molitvenom mimohodu oprosti od njega.

- Ljubav i poštovanje koje je sticao decenijama služeći, propovijedajući i svjedočeći Boga i Јevanđelje Hristovo prevazilazi čak i strah i opasnost od novonastalog virusa korona - naveli su iz Mitropolije.

Iz Mitropolije su podsjetili da će jutros biti služena zaupokojena liturgija u Cetinjskom manastiru, ispraćaj mitropolitovih zemnih ostataka za Podgoricu je planiran u 13.00 časova, a molitveni doček u Sabornom Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici je predviđen u 14.00 časova.

Sutra će u 9.00 časova biti služena Sveta arhijerejska zaupokojena liturhija, a služiće je Njegova Svetost patrijarh srpski Irinej, uz sasluženje više arhijereja. Nakon liturgije služiće opijelo, a potom će biti obavljena sahrana u kripti Sabornog Hrama u Podgorici.