latinica  ћирилица
31/10/2020 |  13:03 ⇒ 13:04 | Autor: SRNA

Pale: Isporučena oprema za toplovod, počinju iskopni radovi

U Pale je jutros dopremljena treća po redu isporuka predizolovanih cijevi, koje će biti korišćene u realizaciji prve faze izgradnje toplovoda, odnosno novog sistema daljinskog grijanja u ovoj opštini, potvrđeno je Srni u preduzeću "Grijanje invest" Pale, koje zajedno sa firmom "Termotehnika" Banjaluka čini konzorcijum izvođača radova na ovom velikom projektu.
Toplana u Palama - Foto: RTRS
Toplana u PalamaFoto: RTRS

- Isporučen je najveći dio potrebne opreme i već početkom iduće sedmice započećemo radove na iskopu, koje će pratiti i montaža prve dionice toplovoda - rekao je direktor preduzeća "Grijanje invest" Ljubiša Tanić.

Načelnik opštine Pale Boško Јugović istakao je za Srnu da je početak izgradnje toplovoda prvi i najvažniji korak, koji jasno ukazuje na opredijeljenost opštinske uprave da realizuje jedan od najvećih kapitalnih projekata na ovom području.

- Palama je neophodan novi sistem daljinskog grijanja jer je postojeći s jedne strane dotrajao i podložan čestim kvarovima i kao takav nepouzdan za dugoročno rješenje, dok sa druge strane, opet, imamo toplanu u samom centru koja se konačno mora izmjestiti. Ulaskom u izgradnju novog toplovoda, što je prva faza tog velikog projekta, šaljemo jasnu poruku da smo krenuli u rješavanje tog problema i da, narodski rečeno, više nema nazad - poručio je Јugović.

On je naveo da će zimski period biti iskorišćen za izradu projektne dokumentacije za objekat nove toplane, koja će posjedovati kombinovane kotlovnice i moći će da koristi različite energente, te ispunjavati sve norme koje propisuju savremeni standardi u oblasti zaštite životne sredine.

- Samostalno i uz podršku Vlade Republike Srpske i Savjeta ministara, što je već objelodanjeno i prilikom posjete predsjedavajućeg Zorana Tegeltije i ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staše Košarca opštini Pale, već radimo i na planu otpočinjanja zvaničnih razgovora sa međunarodnim finansijskim institucijama, kako bi iznašli najefikasniji i najpovoljniji model finansiranja ovog višemilionski vrijednog projekta - naglasio je Јugović.