latinica  ћирилица
31/10/2020 |  16:19 ⇒ 20:14 | Autor: RTRS

Završen interventni otkup tržišnih viškova tovnih bikova i svinja (VIDEO)

Danas je završen interventni otkup tržišnih viškova tovnih bikova i svinja. Od 3. avgusta do danas, od oko 250 domaćinstava otkupljeno je oko 4.700 bikova i 10.000 svinja po zagarantovanoj cijeni koja je bila povoljnija od tržišne.
Otkup mesa - Foto: RTRS
Otkup mesaFoto: RTRS

Vlada Srpske je iz Kompenzacionog fonda izdvojila tri miliona KM za ove namjene radi ublažavanja negativnih posljedica pandemije. Stočari strahuju da će zbog smanjene potražnje, a velike ponude, cijena stoke nakon interventnog otkupa padati

Interventni otkup bikova po cijeni od 3,80 KM po kilogramu žive vage i svinja koje su plaćane 2,80 KM, "apsorbovao" je veći dio tržišnih viškova i pomogao stočarima da prebrode protekla tri mjeseca i ne daju stoku u bescijenje.

- Iskazujemo zahvalnost prema našem Ministarstvu koje je izašlo u susret i prošle godine i ove. Dalo je dobre rezultate,  zaštitila se cijena, niko nas nije mogao ucjenjivati sa niskom cijenom - kaže Ljubiša Stevanović iz Udruženja poljopriverdnih proizvošača Semberije.

Otkupljeno je i 10.000 svinja, čime su rasterećene farme, međutim cijena tovljenika odmah je pala na 2 marke i 20,30 KM.

S druge strane, stočna hrana je skuplja za 10 do 20 odsto, pa uzgajivači brinu kako će sačuvati stočni fond.

- Ulazimo u jedan period, koji inače za svinjogojstvo nije dobar. U decembru, januaru i februaru plasman je vrlo težak. Ovo jeste dobra mjera ali ako se završi na njoj, to je kratkoročna pomoć i tek sada dolazimo u problem. Ići ćemo prema Ministarstvu sa razgovorima da vidimo šta činiti u periodu - navodi Slobodan Petrić, predsjednik UO Udruženja uzgajivača svinja u Srpskoj.

U Savezu udruženja poljoprivrednih proizvođača smatraju da je dugoročno rješenje tržišnih viškova zaštita domaće proizvodnje na državnom nivou.

- Savjet ministara mora da iskoristi sva svoja ovlašćenja, naravno bez kršenja međunarodnih ugovora koji to dozvoljavaju u smislu uvođenja mjere zaštite domaće proizvodnje, jer bez tih mjera nikakve mjere stimulacije kako Federacije, tako i Srpska neće uroditi plodom - rekao je Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske.

Mesoprerađivači su ispunili odobrene kvote. Do 15. novembra moraju da dostave izvještaje.

- U pitanju je oko 2.100 komada junadi i 2.100 svinja. Kad su u pitanju junad, sva živa stoka je u obliku svježeg mesa izvezena u Tursku- naveo je Darko Marković iz Komercijalne službe preduzeća "ZP-Komerc".

- Išlo se sa cijenom od 70 feninga za otkup po kilogramu junećeg, a 60 feninga po kilogramu svinjskog mesa. Krupnija je stoka otkupljivana, mada ima sporadičnih slučajeva da su čekali da cijena skoči, nisu htjeli da prodaju stoku, očekujući bolju cijenu. Mi to pratimo i vidimo da su smanjene količine uvezenog mesa - istakao je Zoran Maletić, pomoćnik ministra poljoprivrede Srpske.

Uvezeno je 1. 800 tona svježeg mesa manje u poređenju sa istim periodom prošle godine.

- Da je došlo do povećanja uvoza, trebamo biti uvjereni da bismo donijeli mjeru ograničenja, odnosno mjeru zabrane uvoza, međutim, nije došlo. Očekujem da ćemo to relaksirati kroz politiku izvoza crvenog mesa u zemlje EU - naglasio je Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u SM BiH.

Iz Kompenzacionog fonda izdvojeno je dva miliona maraka za interventni otkup tovnih junadi, od čega je polovina sredstava završila u Semberiji, a milion maraka za tovne svinje.

I interventni otkup povrća i voća ide planiranom dinamikom. Do 30. novembra u planu je da se otkupi oko 20.000 tona.