latinica  ћирилица
04/11/2020 |  14:34 ⇒ 14:34 | Autor: SRNA

Potpisan Sporazum o readmisiji, stvoreni uslovi za vraćanje migranata

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Selmo Cikotić i ministar unutrašnjih poslova Pakistana Ijaz Ahmed Šah potpisali su danas u Islamabadu Sporazum o readmisiji, kojim se omogućava vraćanje državljana ove zemlje koji ilegalno borave u BiH.
Migranti - Foto: RTRS
MigrantiFoto: RTRS

Radi se o izuzetno važnom sporazumu za BiH, s obzirom da je posljednjih godina BiH postala interesantna ruta za ilegalne migranate koji žele stići u zemlje zapadne Evrope, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara.

S obzirom na to da državljani Pakistana čine oko četvrtinu ukupno registrovanih ilegalnih migranata u BiH, stupanje na snagu ovog sporazuma, omogućiće započinjanje procedure njihovog povratka, što će u krajnjem smanjiti pritisak na pojedine lokalne zajednice, posebno u Unsko-sanskom kantonu.

Ovaj sporazum je rezultat novog pristupa Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara da se problemi migrantske krize rješavaju kroz upotrebu međunarodnih mehanizama i jačanje partnerskih odnosa sa državama koje su izvor migracija.

Cikotić je sa ministrom nauke i tehnologije Pakistana Favadom Čadrijem potpisao Memorandum o razumijevanju u oblasti nauke i tehnologije.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović i premijer Pakistana Imran Kan.