latinica  ћирилица
05/11/2020 |  14:02 | Autor: SRNA

Deđanski: Srbi da guraju svoju politiku i ne daju preveliki značaj Incku

Politički analitičar Stevica Deđanski ocijenio je da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko uporno vodi antidržavnu i antidejtonsku politiku, a da Srbi ne trebaju da daju prevelik značaj onome šta Incko kaže, već da guraju svoju politiku i svoje nacionalne interese.
Stevica Deđanski (Foto:srbijadanas.com) -
Stevica Deđanski (Foto:srbijadanas.com)

Analizirajući izvještaj o statusu sprovođenja mira u BiH, koji će Incko danas predstaviti Savjetu bezbjednosti UN, Deđanski je rekao Srni da je iz izvještaja jasno da Incko sa pozicije, koja "nažalost još postoji, koristi svaku priliku da napadne bilo šta što je u interesu srpskog naroda".

- Uglavnom mu je smetnja /srpski član Predsjedništva BiH/ Milorad Dodik. Ovaj put je otišao korak dalje pa mu je smetnja i /predsjednik Srbije/ Aleksandar Vučić, za kojeg tvrdi da ga Dodik uvlači u "politička pitanja BiH", a koji zaista zadnje vrijeme radi na pomirenju svih naroda ovde - naveo je Deđanski.

Prema njegovim riječima, to bukvalno pokazuje zlu namjeru visokog predstavnika i da njegova svrha više ne postoji.

U osvrtu na dio izvještaja u kojem Incko navodi da Dodik periodično oživljava temu o referendumu, secesiji Republike Srpske, te poziva na ujedinjenje Srpske sa Srbijom, kao i da govori o dvije srpske države, Deđanski je rekao da srpski član Predsjedništva BiH uvijek kada pominje referendum naglasi "u situaciji kada bi bilo ugrožavanja prava srpskog naroda u BiH".

- Nikada on to nije pokrenuo iz čista mira. Znači, kada se ugrozi srpski narod u BiH, onda Dodik kaže - "OK, imamo pravo da se branimo i da sačuvamo srpski narod". To je sve po Dejtonu i ono o čemu Srbija govori i pozicija na kojoj se nalazi srpska politika i predsjednik Srbije Vučić. Srbija podržava BiH, ali ako se podržava Dejtonski sporazum - rekao je Deđanski.

On je ukazao da je visoki predstavnik više stotina puta prekršio Dejtonski mirovni sporazum i da je Dodik jedini predstavnik srpskog naroda koji to otvoreno kaže i zato ga stalno napadaju, ali da njemu nisu bitni ti napadi, već interesi srpskog naroda.

- U izvještaju napada Dodika, ali sada napada i /predsjednika HDZ-a BiH/ Dragana Čovića. Njemu ne odgovara ni Čović kao autentičan predstavnik hrvatskog naroda. Njima odgovara više Željko Komšić, koji je muslimanski predstavnik hrvatskog naroda. Inckova politika je antidržavna, antidejtonska, ali, nažalost, on postoji još - zaključio je Deđanski.

Visoki predstavnik za BiH Valentin Incko obratiće se danas Savjetu bezbjednosti UN i predstaviti 58. izvještaj o statusu sprovođenja mira u BiH.