latinica  ћирилица
13/11/2020 |  09:53 ⇒ 09:55 | Autor: SRNA

Preminuo Kićo Slabinac

U Hrvatskoj je jutros u 77. godini preminuo Krunoslav Kićo Slabinac, jedan od popularnijih pjevača na prostoru bivše Јugoslavije.
Krunoslav Kićo Slabinac - Foto: nezavisne novine
Krunoslav Kićo SlabinacFoto: nezavisne novine

Kićo Slabinac preminuo je jutros nešto prije 7.00 časova, prenosi hrvatski portal "Indeks".

Od kraja jula bio je na liječenju u Kliničko-bolničkom centru "Rebro" u Zagrebu, operisano mu je srce i ugrađene tri premosnice zbog teške koronarne bolesti koja mu je zahvatila sve krvne sudove.

Od tada je na intenzivnoj njezi i bio je priključen na respirator. Prije nekoliko sedmica trebao je biti odvojen od respiratora, ali stanje mu se opet pogoršalo, dobio je upalu pluća i infekciju.

Kićo Slabinac rođen je 28. marta 1944. godine. Muzikom i glumom počeo se baviti u osnovnoj školi. Svirao je tamburicu i glumio u dječijem pozorištu.

Muzičku karijeru počeo je sa rok bendom "Tornado", nakon toga je prešao u "Kon Tiki", da bi se duže vrijeme zadržao u bendu "Dinamit". Nakon odluke da se posveti solo karijeri, u "Dinamitu" ga zamjenjuje Dado Topić.

Nakon povratka iz ЈNA, Slabinac se okreće solo karijeri.

Slabinac je 1969. godine nastupio na splitskom festivalu sa pjesmom "Samo zbog ljubavi".

Prva ploča koju je izdao zvala se "Plavuša", a 1971. godine na takmičenju na Evroviziji sa pjesmom "Tvoj dječak je tužan" osvojio je 14. mjesto.

Njegove pjesme "Plavuša", "Pokloni mi jedan dan", "Zbog jedne divne crne žene", "Tri slatke riječi" postale su veliki hitovi.

Sredinom sedamdesetih godina prošlog vijeka jedno vrijeme boravi u SAD, sa željom da i tamo ostvari svoj muzički uspjeh, a po povratku u Hrvatsku okreće se izvornoj narodnoj pjesmi i tamburici.

U svojoj dugogodišnjoj karijeri, Krunoslav Slabinac sarađivao je sa brojnim autorima, a njegove pjesme potpisivali su, između ostalih, Đorđe Novković, Zdenko Runjić, Mario Mihaljević, Arsen Dedić, Maja Perfiljeva, Drago Britvić, Željko Sabol, Kemal Monteno, Hrvoje Hegedušić.