latinica  ћирилица
14/11/2020 |  13:54 ⇒ 13:54 | Autor: RTRS

Bolnica "Sveti Vračevi" skromno, uz poštovanje mjera, obilježila slavu

ЈZU Bolnica "Sveti Vračevi" u Bijeljini obilježila je danas krsnu slavu Svete mučenike Kozmu i Damjana.
Biolnica "Sveti Vračevi"-krsna slava - Foto: RTRS
Biolnica "Sveti Vračevi"-krsna slavaFoto: RTRS

Krsna slava je, kako trenutna epidemiološka situacija nalaže, obilježena skromno, uz pridržavanje svih propisanih preporuka nadležnih organa, u prisustvu desetak osoba - najužeg kruga bolnice, kumova i sveštenstva.

Obred osveštavanja i lomljena slavskog kolača obavio je episkop zvorničko-tuzlanski Fotije, uz sasluženje sveštenstva.

- Ovo je slava ljekara, pravoslavnih Srba ne samo u Republici Srpskoj nego i u Srbiji i širom vaseljenje. Danas Sveta Crkva proslavlja čudotvorce, zaštitnike ubogih, nemoćnih, bolesnih i svih nevoljnika koji potrebuju milost i pomoć Božiju. Drago mi je da sam došao danas sa svojom bratijom, sveštenicima, đakonima da proslavimo ovu krsnu slavu kako nam prilike dozvoljavaju, a to je kovid situacija. Nekada je ova sala bila puna ljudi, ljekara naših i osoblja, međutim, danas su svi na radnom mjestu, bore se za zdravlje naših ljudi. Njihov podvig je veliki, neprestano se molimo za ljude oboljele nad kojima bdije veliki broj ljekara, epidemiologa, uključili su se i studenti završnih godina medicine, sa biroa i oni koji su penzionisani - rekao je episkop Fotije, naglasivši da je Crkva svojim bogosluženjem, molitvama uvijek tu sa narodom da ga prati i okrepljuje.

Јedan je front medicina, a drugi je, prema riječima episkopa Fotija, Crkva i molitva.

- Moramo zajedno raditi da se izborimo sa pandemijom i izađemo kao pobjednici. Ako smo sami slabi smo, ako smo zajedno mi smo silni i moćni to je stav crkve i stav Kozme i Damjana koji su iscjeljivali i siromašne i bogate ljude ne tražeći ništa zauzvrat, zato se nazivaju čudotvorcima i Bezsrebrenicima. Ljekari rade danonoćno na prvoj straži u ovoj nevolji, znam da se borite junački u Bijeljini da se pomogne oboljelima, a mi ćemo se s druge strane moliti Bogu da što manje pacijenata imate i da se pridržavamo propisanih mjera medicinskih, ne da nas one blokiraju, porobe, nego da ispunimo ono što je zemaljska nauka rekla - istakao je episkop Fotije.

Zlatko Maksimović, direktor Opšte bolnice "Sveti Vračevi" rekao je da su danas upućene molitve Bogu i zaštitnicima ove ustanove da pomognu u borbi da se pobijedi pošast koja nas je zadesila.

- Trenutno je 105 bolesnika u tri Kovid bolnice u Bijeljini. Ono što nije dobro je da su dvije trećine sa teškom kliničkom slikom i da je i dalje veliki broj životno ugroženih. Sedam lica je na respiratorima i oni su životno ugroženi. Za posljednja 24 sata potvrđeno je 62 novozaraženih. To je visok procenat, skoro 60 odsto od ukupnog broja testiranih - istakao je Maksimović.

Apelujući na građane da se pridržavaju propisanih mjera, Maksimović je naglasio da u bolnici ima preko 600 zaposlenih, a da je obilježavanju slave prisustvovalo svega petoro.